Bosnimf taartje

Er zijn een aantal zaken die mijn bloed momenteel een klap harder door mijn aderen laat stromen en eentje daarvan is je wellicht al opgevallen en gaat over voeding.

Voeding

Welke het meest ondersteunend is een aan gezond, vitaal en gelukkig leven. Ik wordt enorm ge√Įnspireerd door een aantal mensen waaronder Dr. Greger. Hij is een vooraanstaand voedingsexpert en arts.¬†

Vanuit zijn ervaring als arts is hij zich gaan verdiepen in voeding. Hij geeft aan dat artsen tijdens de studie niet geleerd worden wat de rol is van voeding op het verloop van ziekten. Artsen worden gewoonweg niet betaald.¬†Hij stelt dat artsen in het algemeen gewoon niet betaald worden om pati√ęnten te leren hoe ze voor zichzelf moeten zorgen.¬†

Het is zijn missie om ons geheel belangeloos te voorzien van informatie omtrent wetenschappelijk onderbouwde feiten op het gebied van voeding.

Met het jarenlang doorspitten van allerlei wetenschappelijke onderzoeken heeft hij een lijst van 12 voedingsmiddelen inclusief de hoeveelheden ontwikkeld, die hij ons adviseert om elke dag te eten. 

How not to Die

In zijn boek¬†“How Not to Die” ¬†deelt¬†Dr. Greger naast¬†deze¬†feiten, ook praktische tips met ons. Hij stelt dat dit is de best mogelijke brandstof voor ons lichaam is, het jaren zal toevoegen aan je leven en je gezondheid nu aanzienlijk zal verbeteren.

Hij laat zien dat een plantaardig dieet niet altijd gelijk staat aan een gezond dieet. Het boek gaat over gezonde plantaardige voeding. Gezonde voedingsmiddelen zijn niet altijd uitwisselbaar. Sommige voedingsmiddelen hebben veel voedingsstoffen die je niet in andere voedingsmiddelen kunt vinden. 

Binnenkort zal ik hier meer over vertellen en ondertussen ga ik door met het ontwikkelen en delen van recepten die deze voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheden bevatten en super eenvoudig zijn. 

Het aanleren van nieuwe eetgewoonten heeft tijd nodig en niet alles hoeft in een dag omgegooid worden. Zeker wanneer er kinderen in huis zijn kan het een uitdaging zijn om het normale eetpatroon te veranderen.

Je wil namelijk graag dat ene moment per dag, dat je met elkaar aan tafel zit, wel een gezellig moment hebben. Uit ervaring weet ik dat dit onder druk komt te staan als de jeugd of je partner gaat zitten mauwen over het eten wat jij met liefde hebt klaargemaakt. 

De kunst is om het smooth te laten verlopen en te beginnen met kleine aanpassingen. Bij mij is het jaren geleden niet veel anders gegaan. Wat ik weet is dat het oog heel veel doet en dus een belangrijke rol speelt in het uitproberen van nieuwe dingen.

Het zit hem dus in de manier van ‘verpakken’. Waar loopt het gros van de mensen meestal wel warm van? Precies, met taart.

En kijk nou zelf is dit taartje niet een klein kunstwerkje?

Hier alvast een recept waarmee je jong en oud aan de gezonde voeding krijgt. Maak hem de avond van te voren klaar en je hoeft hem s’morgens alleen nog maar af te bakken of nog makkelijker: Je bakt hem de dag ervoor al af en bewaart hem in de koelkast. Je kunt hem koud eten of nog even kort verwarmen in de oven.¬†

Wat heb je nodig?

 • 200 gram Havervlokken
 • 4 afgestreken eetlepels gezeefd kokosmeel
 • 1 banaan
 • 8 Medjoul dadels
 • 4 eetlepels lijnzaad
 • 12 eetlepels water
 • 4 theelepels koekkruiden
 • 1 theelepel vanille poeder
 • 500 gr. Soja (ongezoete) yoghurt
 • 200 gr. blauwe bessen
 • 4 eetlepels kokosrasp
 • 4 bakvormpjes van 10 cm doorsnee

Wat ga je doen?

~verwarm de oven voor op 180 graden~

Meng in een klein schaaltje het lijnzaad met het water en zet het 10 minuutjes weg.

Maal de dadels met de banaan, koekkruiden en het vanille poeder in een keukenmachine. Voeg na een minuutje of twee de yoghurt erbij en mix het geheel nog even kort.

Giet het alle natte ingredi√ęnten bij de havervlokken en het kokosmeel en roer het goed door.

Bedek de bodem van de springvormpjes met een stukje bakpapier en vet de rand dunnetjes in met wat kokosolie.

Verdeel het beslag over 4 bakvormpjes van 10 cm doorsnee. Bestrooi de bovenkant met blauwe bessen of een mengsel van verschillende bosvruchten. Druk deze in het beslag en strooi het kokosrasp erover.

Bak de taartjes gaar in ongeveer 3 kwartier op 180 graden. Dit is afhankelijk van het type oven, dus houd het goed in de gaten. Dek zodra de bovenzijde mooi bruin en krokant is af met wat aluminium folie. De blauwe bessen verbranden gemakkelijk en dat is niet zo smakelijk en gezond.

Ben je van plan om het recept in vieren te delen en 1 klein taartje te bakken dan kun je de baktijd met een kwartiertje verminderen. Hoe meer er in de oven staat hoe langer het duurt dat iets gaar is. De baktijd van van 1 grote taart zal naar alle waarschijnlijkheid gelijk zijn.

Om te controleren of het taartje gaar is kun je met een prikker in het midden van het taartje prikken. Zolang er nog beslag aan de prikker meekomt, is het nog niet gaar.

Note:

Wij hebben hem op zondagmiddag als brunch gegeten. Mijn kinderen slapen lang uit, dus toen ze wakker werden heb ik ze verrast met dit heerlijke taartje. Het kritische logeetje is een mooie graadmeter geweest, want ook zij vind het heerlijk.

Aangezien het nog al voedzaam is, hebben ze beide de volgende dag ook een stuk mee gehad in hun lunchtrommel.  Je kunt ook het gehele taartje meenemen en hem als een volwaardige lunch oppeuzelen. Je zult zien dat je na het opeten ervan, geen irritante energie dip krijgt.

Weg met die middag dip of de hongerklap die je s’morgens een aantal uur na je brood ontbijt voelt. Met dit als ontbijt trek je met gemak door naar je lunchbreak.

Ik wens je een heerlijke maaltijd toe en hoor graag van jou hoe het heeft gesmaakt!

Variatie tip:

Voeg een handje vol noten toe en/of gedroogde vruchtjes zoals rozijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *