Brownies van zwarte bonen en dadels

Zoals beloofd neem ik jullie mee op reis in een meer gezonder, energieker en bewustere levensstijl. Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel gelezen, geleerd en vooral ervaren omtrent voedingswetenschap, dieetvoorschriften en algemene levens zingeving.

Nu is het echter mijn tijd om deze kennis vanuit mijn visie met jullie te delen. Zie het als een inspiratiebron en blijf vooral heel goed voelen wat bij jou past. We zijn allemaal verschillend en tegelijk hebben we heel veel overeenkomsten dus kijk en voel hoe je deze informatie verwerkt of toepast.

Tussen het lezen door probeer ik je te verleiden om ook gezonder te gaan eten, middels mijn smakelijke foto’s Ā van het recept wat je ergens onderaan pas aantreft.

Intrinsieke behoefte

Mijn reis is lang geleden al begonnen vanuit ontevredenheid omtrent mijn postuur. Tel daar mijn gezondheidsklachten bovenop en je hebt het ideale recept om vanuit een intrinsieke behoefte de kwaliteit van mijn leven te willen verbeteren.

Net zoals veel meisjes (en jongens) werd ik mij rond mijn tiende jaar bewust van mijn lijf en begon ik mij te vergelijken met mijn vriendinnetjes. In de spiegel zag ik een flinke meid, eentje die forser is dan haar vriendinnetjes. Mijn buik, bovenbenen en schouderpartij waren niet geliefd bij mijzelf.

Hollander bouw

Mijn familie noemde het liefkozend een echte “Hollander bouw” wat dat dan ook mag betekenen. De tantes die zelf een behoorlijk postuur hebben en nog altijd aan het stoeien zijn met hun (over)gewicht en het ongetwijfeld positief bedoelde, creĆ«erden hiermee een overtuiging dat er niets aan te doen was en dat het te dik zijn in de genen vast besloten ligt.

Inmiddels weet ik beter. Dit is niet genetisch, het lichaam wil en is zich voortdurend aan het herstellen en genezen. Dit zelfbeeld van mij is een gedachte, een overtuiging wat ik zelf heb gecreƫerd aan de hand van allerlei dingen die gezegd, bevestigd en gedaan zijn.

Zoiets ontstaat niet in Ć©Ć©n dag. Dit is een jarenlang proces wat in de kindertijd plaatsvindt, bij iedereen. Het thema is alleen bij iedereen weer anders.

Je omgeving is bepalend voor je inprent. Alles wat je ziet, hoort en voelt wordt weggeschreven in je hersenen. Je maakt koppelingen, kindbesluiten en overtuigingen. Dit alles maakt je tot wie je bent geworden en waarvan jij zegt dat je zo bent. Maar is dit zo? Is dit wie je bent of ben je zo geworden?

Niet goed zoals ik ben

Op de achtergrond heerste altijd een gevoel van ontevredenheid over mijzelf. Ik wilde graag net zo slank zijn als mijn voorbeeld en wees mij eigen spiegelbeeld af. Op onbewust niveau bouwde ik een gevoel van niet goed genoeg zijn. Weinig mensen hadden dit echter in de gaten, voornamelijk omdat ik het compenseerde met gedrag waardoor het tegenovergestelde zichtbaar was.

Pas sinds de laatste 8 jaar ben ik hier meer en meer open en eerlijk over naar mijzelf en anderen. Op een reĆ¼nie reageerden leeftijdsgenoten, waarmee ik naar het internaat en school ging verbaasd. Ik kreeg meermaals te horen dat ik altijd veel zelfvertrouwen uitstraalde en ze soms best wel tegen mij opkeken.

Als ik nu mijn jeugdfoto’s terug kijk, zie ik een knappe tiener die er goed uitziet. Een gezonde meid met wat vet op de botten en zeker niet te dik. Hoe anders keek ik toen naar mijn eigen spiegelbeeld.

Nieuwe overtuigingen

Er nu over gaan zitten jammeren heeft geen zin. Die tijd is geweest en daar kan ik niets meer aan veranderen. Veel interessanter is het om te kijken naar de overtuigingen die ik toen heb gemaakt en te checken of deze wel kloppen in het NU.

Ik kan de gedachte die ik nu heb namelijk wel beĆÆnvloeden, regisseren en zelfs veranderen. Ik kan heel bewust kijken naar wat en hoe ik over mijzelf denk. Hoe liefdevol of juist afwijzend deze gedachten over mijzelf zijn.

Door stil te staan bij deze gedachten middels meditatie, schrijven en delen wordt ik mij bewust van wat er in mij leeft en wat mij op onbewust niveau bestuurt. Aangezien ik iemand ben die graag zelf de regie in handen heeft, ben ik erg gedreven om mijzelf te ont-dekken en te ontdoen van onbewust automatisme.

Verlichten

Vrijheid is voor mij dat ik een keus heb. Bewust kiezen, los van conditioneringen en overtuigingen. Wil ik verlicht zijn? Ja, ik wil mijzelf verlichten van deze belemmerende overtuigingen. Mijn leven lichter maken door mijn bewustzijn te vergroten.

Nee, dat voelt niet altijd lichter, dat klopt. Soms voelt het zwaar en stroperig. Wens ik mijzelf een diepe slaap toe, zodat ik lekker onbewust de dingen doe die geheel volgens het familiesysteem zijn doorgegeven.

Gelukkig gaat dit gevoel ook weer voorbij, omdat ik weet wat ik eraan kan doen. Er is er ook geen weg terug, eenmaal ontwaakt blijft ontwaakt. Het smaakt naar meer, tenminste dat is wat ik ervaar en zie gebeuren in mijn omgeving.

Voeding speelt hierin ook een hele grote rol. Naar mate mijn bewustzijn vergrootte werd ik mij ook steeds meer bewust van de uitwerking die het heeft op mij en de kwaliteit van mijn leven, geluksgevoel, helder zien en weten. Voedt ik mij met belastend eten merk ik dit direct in mijn systeem op zowel lichamelijk als mentaal vlak.

Stressvoer

Janneke van der Meulen noemt dit in haar boek #supersnelherstel heel treffend stressvoer. Eten en drinken wat dood, zwaar bewerkt en bespoten zijn met gif zijn energievreters.Ā Je lichaam heeft energie nodig om dit te kunnen verwerken.

Symptomen als vermoeidheid, hoofdpijn, depressies, huid- en darmklachten zullen meer aanwezig zijn als je stressvoer eet.

Krachtvoer

Eten en drinken die vol energie zitten zoals onbespoten aardappelen, vers fruit, groente, zaden en noten geven energie. Dit is waar je van hersteld en energie van krijgt. Het is puur krachtvoer.

Bijkomstige symptomen zijn je energiek, blij en ontspannen voelen. Maar ook een helder weten en hoger bewustzijn hebben, behoren erbij. Wie wil dit nu niet?

Brownie op basis van zwarte bonen

Met dit gegeven en wetende is het tijd voor #happyfood. Een tussendoortje die je power geeft en ondersteunend is aan je gezondheid. Deze brownie eet je omdat je aan je herstel werkt, #supersnelherstel zelfs!

Raw cacao is een superfood boordevol magnesium en andere mineralen. Verder bevat cacao verschillende aminozuren zoals tryptofaan.

Toepassing:

 • Vermindert de vermoeidheid door magnesium
 • Draagt bij tot een gezonde werking van de spieren door magnesium
 • Ondersteunt de groei en het behoud van de spiermassa door eiwitten
 • Bevordert het behoud van gezonde botten en tanden door magnesium en eiwitten

Wat heb je nodig?

 • 1 blik zwarte bonen (netto uitlek gewicht 240 gram)
 • 8 Medjoul dadels
 • 4 eetlepels kokosmelk
 • 1 banaan
 • 30 gram Raw cacao
 • 20 gram kokosbloemsuiker*
 • 2 eetlepels lijnzaad
 • 1 theelepel vanille poeder of extract
 • 6 eetlepels water
 • 21/2 theelepel bakpoeder
 • keukenmachine (ik gebruik de Multiquick staafmixer)
 • bakvorm van 17×17 cm

Topping

 • blanke amandelen
 • kokosrasp
 • Raw cacao nibs

Wat ga je doen?

~verwarm de oven op 180 graden voor~

Spoel de zwarte bonen in een zeef af en laat ze goed uitlekken

Meng in een klein kommetje het lijnzaad met het water en zet het weg

Bekleed de springvorm met bakpapier of vet hem met een klein beetje kokosolie in.

Doe de bonen samen met de dadels, banaan, kokosmelk, vanille en het cacao in de keukenmachine. Laat het geheel goed mengen tot het een mooi beslag is geworden.

*Proef of het beslag zoet genoeg is en voeg anders het kokosbloemsuiker toe. Wij zijn hier in huis al behoorlijk afgekickt van onze suikerverslaving en kunnen inmiddels al toe met veel minder suiker. Ā Luister naar je behoefte en wees niet te streng maar daag jezelf wel uit om steeds iets minder suiker te gebruiken. Je zult merken dat je steeds meer lichamelijke voordelen gaat behalen!

Voeg nu het lijnzaadei, bakpoeder toe en mix het kort door

Giet het beslag in de springvorm en garneer met de amandelen, kokosrasp en cacao nibbits

Bak de brownie in 30 minuten gaar.

Geniet van de baklucht die door je woning verspreid, brand je neus niet tegen het glas van de ovendeur omdat je zo nodig met je snufferd vol ongeduld naar je taartje zit te loeren.

Steek met een satĆ© prikker in je brownie taartje. De brownie is gaar als er geen beslag meer aan een satĆ© prikker blijft kleven. Laat het geheel in de springvorm afkoelen. Maak een foto van het prachtige resultaat en deel hem met mij op instagramĀ 

Heb geduld en ga nu niet naar je brownie zitten staren, want hij koelt er niets sneller vanaf. Zet een pot thee en doe voor mij part wat yoga oefeningen of neem een half uurtje de tijd om naar binnen te keren en je gedachten te gaan onderzoeken. Na dat half uurtje smaakt je verse gember thee en de warme smotsige brownie alsof er een engeltje op je tong heeft gepoept.

Eet smakelijk en geniet nooit met mate!

6 gedachtes over “Brownies van zwarte bonen en dadels”

 1. Dit recept lacht mij de hele week al toe. Tijdens het rijzen van het pizzadeeg, dit recept gemaakt en ze staan nu in de oven. Een kleine aanvulling op het recept. Er staat nergens bij wanneer je de gewelde lijnzaad toe moet voegen.

  1. Hoi Elf,

   Dank je wel voor je berichtje en je opmerkzaamheid.
   Dit is een foutje in mijn beschrijving. Ik heb het inmiddels aangepast. Beide producten gebruiken blijkt niet nodig en daarom heb ik bakingsoda verwijderd uit de ingrediƫntenlijst.
   Ik wens je veel plezier met het maken van dit recept en eet smakelijk!

   Lfs Kelly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *