“Choco-amandel cake”

Wij zijn hier in huis fan van het befaamde bananenbrood, toch is daar steeds weer de onbedaarlijke drang om variaties op te bedenken. Zo is ook deze variant in taartvorm ontstaan.

World Vegan Day

Het is vandaag 1 november WorldVeganDay en ik dacht kom laat ik speciaal voor deze dag eens een andere, meer feestelijkere versie van het bananenbrood maken. Tot voor kort had ik nog nooit van WVD gehoord.

Ik kook sinds 2010 vegetarisch en door de jaren heen ben ik steeds verder opgeschoven naar het nu whole food plant based diet met minimale inname van olie, suiker en zout. Ook wel bekend als The Starch Solution van John McDougall.

Sinds ik mij meer heb verdiept in deze materie kom je natuurlijk ook in aanraking met het veganisme. Hoewel het eten wat ik eet, vrij is van dierlijke producten, is nog niet alles hier in huis 100% diervrij. Denk hierbij bijv. aan het leer wat we nog dragen en ja we slapen zelfs nog onder een donzen dekbed.

Ik noem mezelf ook geen Veganist. Wel maak ik steeds vaker de beslissing om ook buiten mijn voeding om te kiezen voor producten die geen dierenleed op hun geweten hebben. De dieren op onze planeet verdienen een veel beter leven dan wat ze nu hebben.

Mijn dochter heeft aangegeven dat ze trek in chocolade heeft, dus ik ben met chocolade in de weer geweest. Het resultaat is een suiker-, vet-, en glutenvrije ietwat kleffe cake geworden. De combinatie van frisse frambozen en chocolade is niet alleen een lust voor het oog, maar het smaakt ook nog eens geweldig.

Ik ben benieuwd hoe jullie het recept vinden en hoe jullie WorldVeganDay hebben gevierd?

Wat heb je nodig?

 • 2 cups Amandelmeel
 • 1/4 cup rijstmeel
 • 1/4 cup rozijnen
 • 1/4 cup raw cacaopoeder
 • 2 bananen
 • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
 • 6 eetlepels water
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 100 gram verse dadels
 • 1 goudrenet

Topping:

 • Frambozen
 • Kokosroom

Wat ga je doen?

-Verwarm de oven voor op 160 graden- 

Mix het lijnzaad met 6 eetlepels water in een klein kommetje en laat het een paar minuten staan. Je zult zien dat dit een geleiachtig goedje wordt en het in Engelse recepten ook wel flax-egg wordt genoemd.

Doe het amandelmeel, bakpoeder en baking soda in een kom. Snijd de verse dadels klein of doe ze zoals ik samen met de bananen in een keukenmachine of hak molen.

Mix het tot een vloeibare substantie en voeg de cacaopoeder en het lijnzaad ei toe.

Doe het vloeibare goedje bij alle droge ingrediënten in de kom en mix het goed door elkaar. Lepel op het laatst de klein gesneden stukjes appel en de rozijnen erdoor.

Giet het in een taartvorm. Ik heb er hier een van 24 cm gebruikt zodat de cake niet te hoog wordt en je er mooie taartpuntjes van kunt snijden.

Bak de taart in 50 minuten gaar in de oven en laat hem daarna even afkoelen en garneer dan naar believen met frambozen en bijvoorbeeld opgeklopte kokosroom.

Heerlijk met een glas verse munt thee

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *