De impact van een ochtend ritueel

De kerstschoolvakantie zit er weer op en zojuist heb ik mijn dochter weer helpen opstarten. Het feit dat ze drie kwartier naar haar school moet fietsen maakt dat we hier erg vroeg in de veren zijn. Ik sta meestal ook nog een uur eerder op om mijn ochtendritueel te doen.

Dit moment van de dag nemen, zorgt ervoor dat ik veel meer focus en rust ervaar gedurende de rest van de dag. Ik geloof dat hoe ik het eerste uur van de dag spendeer, zal bepalen hoe de rest van de dag verloopt.

Jullie herkennen vast wel wanneer je je verslapen hebt, dat dit de toon zet voor de rest van de dag. Ik kan gedurende zo’n dag echt het gevoel hebben dat ik achter de feiten aan loop, terwijl dit ogenschijnlijk helemaal niet zo is.

Nog niet zo lang geleden ben ik begonnen om dit eerste uur zo voor mijzelf in te richten. In het beging voelde het wat geforceerd, maar diep van binnen ‘voelde en wist’ ik dat het bijdraagt aan een meer geluksgevoel.

Dat de dag meer volgens plan verloopt, waardoor ik tijdens de dag Ā meer rust en geluk ervaar. Ook wanneer ik s ‘avonds in bed lig voel ik de voldoening van een dag die geheel volgens plan is verlopen. Voldoening levert een gevoel van geluk op. Een gelukkig leven ervaar je om zoveel mogelijk geluksmomenten te creĆ«ren en te beleven. Dit is voor mij een van de vele manieren die hieraan bijdragen.

Natuurlijk is het ook heel belangrijk om flexibel te zijn en mezelf niet op slot te zetten in een stramien. Maar juist die eerste uurtjes zijn van groot belang in het doorlopend ‘geluksgevoel’ van de dag. Het bepaald of de dag niet snel genoeg kan gaan en er geen doorkomen aan is of dat je iedere keer weer blij verrast bent dat je nog tijd genoeg hebt om je dingen te doen die je graag of zelfs moet doen.

Het leven bestaat namelijk niet alleen maar uit zaken die leuk zijn. We hebben nou eenmaal te maken met zaken die minder leuk zijn, maar het gaat er om hoe de omstandigheden zijn terwijl je ze uitvoert. Wat voel je? Wat denk je? Wat ervaar je?


Mijn ochtendritueel bestaat uit het volgende recept:

Wat ga ik doen?

  1. 05:30 Direct nadat mijn wekker afgaat en ik mijn ogen nog dicht heb, spreek ik mijn dankbaarheid uit voor alle het goede in mijn leven en vul ik mijn hoofd met positieve gedachten.
  2. Drink een glas lauw water
  3. Ga in stilte ongeveer een half uur mediteren
  4. Zet een pot thee en eet een stuk fruit
  5. Dan ga ik in mijn studeerkamer zitten ‘schrijven’ op mijn laptop. Alles wat er in mijn gedachten aanwezig is krijgt een plekje op papier
  6. 06:30 Ontbijt met de kinderen (afhankelijk of ze hier zijn)
  7. 09:00 Sporten

Zoals je leest zijn de eerste twee uren van de dag eigenlijk altijd op dezelfde manier. Ik sport drie ochtenden in de week en daarna vul ik afhankelijk wat er die dag te doen is, mijn dag in. Sporten is nog een essentieel onderdeel van mijn geluksgevoel.

Net zoals het eten voorbereiden en opeten. S ‘morgens heb ik weinig tijd om het eten te bereiden dus een goede voorbereiding de dag ervoor is essentieel. Net zoals een ochtendritueel heb ik dus ook een avondritueel. Eigenlijk is het ochtendritueel ontstaan vanuit mijn avondritueel.

Ontbijtjes zoals op deze foto ontstaan echt niet s ‘morgens vroeg. Die Chia pudding zet ik de avond ervoor in de week en s ‘morgens hoef ik dan alleen nog maar vers fruit toe te voegen.

Zeg nou zelf het eten van zoiets tegenover de doodsaaie boterham met hagelslag geeft toch veel meer genot en voldoening?

De aandacht, kleuren en geuren van het verse fruit zorgt er in mijn geval echt voor dat ik mij een gelukkig mens voel. Dat ik mij mag en kan voedden met dit moois & gezonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *