Duitsland rules @ VeggieWorld Utrecht

Afgelopen weekend ben ik naar VeggieWorld in de jaarbeurshallen geweest en heb mij ondergedompeld in de Vegan World. Mijn vriend en ik eten beide onbewerkt plantaardig en staan in de volksmond meer bekend als veganisten. Toch is er een wezenlijk verschil wat ik kort wil uitleggen:

Veganisten
Dragen bijvoorbeeld geen wol, leer en slapen niet onder een donzen dekbed. Gebruiken geen enkel huishoudelijk of huidproduct waar dierlijke componenten in zijn verwerkt of wat op dieren is getest. Het is meer een ‘lifestyle’ en omvat een breder gebied.Ā 

De drijfveer van veganisten is voornamelijk compassie voor de dieren en van hier uit maken zij de beslissing om niet meer te willen contribueren aan producten waar dierenleed aan vooraf is gegaan.

Onbewerkt plantaardig
Mijn drijfveer is gezond, energiek en vitaal zijn. En daarnaast wil ik geen cent meer uitgeven aan de vergiftigende voedingsindustrie, de afschuwelijke praktijken in de vee industrie en de milieubelasting welke het produceren van vlees met zich meebrengt.

Dit eetpatroon is bij mij ontstaan omdat mijn hoofddoel een gezond en vitaal lichaam krijgen en behouden, is. Wil ik het leven kunnen vieren, het maximale uit een dag halen en mijn droomleven leven, is energiek en vitaal zijn essentieel. Het draagt bij aan een gelukkig leven.

Bewerkt en ‘dood’ eten kost energie

Iemand die moe en futloos is heeft minder zin om zijn bed uit te komen en is minder gemotiveerd zijn werk te doen. Laat staan na het werk de kinderen liefdevol te benaderen, op te voeden, te verzorgen en het huishouden te doen. Aan het einde van de dag nog energie over hebben om de liefde te bedrijven met je partner, is dan vaak al helemaal een ver van je bed show.

Excuses
We hebben er zelfs allerlei excuses voor bedacht. Als de kinderen klein zijn schrijf je het toe aan ‘het drukke leven met jonge kinderen’, als je de veertig bent gepasseerd aan ‘het feit dat je ouder wordt’, maar niets van dit alles is waar. Je auto krijgt vaak nog betere brandstof in de tank, dan wat je jezelf te eten geeft.

Energiek leven
Om de passie van en voor het leven te voelen heb je bewustzijn, afstemming en energie nodig. Deze energie komt grotendeels voort uit je mindset, maar als je op fijn stoffelijk gebied niet goed voor je lichaam zorgt, zal je het niet lang volhouden. Beweging, slaap en energierijke voeding dragen bij aan een energiek leven.

Veganistisch eten betekent niet per definitie dat je ook gezond bent of gezond eet. Je kunt je namelijk vol stoppen met zwaar bewerkte groenteburgers en andere vleesvervangers druipend in het vet. Oreo koekjes, Skittels en andere zoete versnaperingen vol met suiker en vet, maar zonder dierlijke producten.

Gevaar van bewerkt eten

Aan de ene kant is het mooi dat er steeds meer vegan producten in de supermarkt liggen en er dus meer bewustzijn op komt. Aan de andere kant moet je goed opletten wat je koopt, want het is zoals gezegd niet allemaal even gezond. Dit processed food of te wel bewerkt eten verkrijgbaar in de supermarkt, staat vaak rond van de additieven en vooral veel toegevoegd suiker, zout en vet.

Hiermee contribueer je inderdaad niet aan dierenleed, maar helaas wel aan persoonlijk lichamelijk leed. Jouw lichaam heeft namelijk heel veel te stellen met het verwerken van dit soort producten. Er is letterlijk veel energie nodig om de voeding in je lijf te verteren.

Dit voel je vaak direct na het eten al. Denk maar aan de term “even ‘uitbuiken’ hoor” terwijl je tegelijk op de bank ploft en in het ergste geval je ogen ook nog eens dicht kukkelen.

Simpel
Om het mijzelf gemakkelijk te maken (en ik hou van simpel), eet ik dus voornamelijk onbewerkt plantaardig. Voedingsmiddelen waar je de originele vorm niet meer herkent, is bewerkt en valt onder de categorie ‘opletten en etiketten checken’.

Doel

Het bezoeken van deze beurs heeft mijn interesse, omdat ik nog meer kennis wil opdoen en daarnaast jou ook op de hoogte wil houden. Ik gun iedereen namelijk een energiek en gezond lijf toe.

Lekkere trek
Opmerkelijk veel zoetigheid werd op de beurs aangeboden. Taartjes, snoep, lijnzaadrepen. Veelal vol met suikers en vet. Niet onze voorkeur.

Het was dus echt even zoeken naar stands met gezonde producten die weinig tot geen vet, suiker en additieven hebben.

Duitsland rules @ VeggieWorld

Gelukkig hebben we toch een aantal fijne stands gevonden die wel aan onze voorwaarden van gezond veganistisch eten voldoen. Het beperkt zich echter tot 3 stands. Opmerkelijk genoeg zijn deze dus allemaal van Duitse herkomst, werken ze met biologische ingrediƫnten en weinig vet of suiker. Vandaar dat zij voor mij het grote voorbeeld zijn.

Daarnaast hebben zij natuurlijk de toffe: ‘Vegan Badass’Ā , dieĀ een leuke lezing en daarna een signeersessie hield.

Nu over naar onze top 3 van opmerkelijke, lekkere en gezonde score op de beurs, inclusief een bonus šŸ˜‰

1. Raw Cacao Brownie

In Ć©Ć©n van de stands stond een Duitse man die op basis van organische cacaoboter en bosbessen fantastische rauwe chocolade versnaperingen had gemaakt.

Raw betekent dat het ook niet verhit wordt zodat alle enzymen en energie in het voedingsmiddel aanwezig blijven. Het is heel puur en voedzaam eten en met een klein stukje per dag ben ik al verzadigd.

2. Vegan Salami

Bij een andere Duitser hebben we veganistische salami gekocht op basis van vijgen. Wederom geen toegevoegde suikers en vetten.

Het is een aparte gewaarwording om een stukje ‘salami’ in je mond te stoppen en dan verrast te worden door de zoete smaak van vijgen in combinatie met de hartige smaak van gerookte paprika.

 

3. Vegan dƶner

Als lunch hebben we ons tegoed gedaan aan een heerlijke plantaardige Dƶner. De zachte structuur en subtiele smaak van seitan in combinatie met heel veel verse groente in de gigantische wrap deed mij goed. Mij niet alleen, want er stond voortdurend een lange rij geduldig wachtende mensen. Ook deze twee stands waren van Duitse herkomst!

4. Bonus: ChufaMix

Als laatste wil ik nog even iets anders onder de aandacht brengen. Ik heb op de beurs echt een te gekke aankoop gedaan (wederom niet van Hollandse bodem), waar ik helemaal enthousiast over ben. De Chufamix-Vegan Milker. Een super handig hulpmiddel om op een heel eenvoudige wijze zelf plantaardige drank te maken.

Plantaardige dranken zijn een duidelijk voorbeeld van ‘bewerkte voeding’ die ik nuttig. In de mainstream plantaardige ‘melk’ is vaak olie en suiker toegevoegd en aangezien ik dit echt wil vermijden ben ik vaak de etiketten aan het inspecteren alvorens ze in mijn karretje belanden.

Dit apparaat is echt een uitkomst. Geen etiketten meer checken, geen gezeul meer met pakken ‘melk’. Een volle en rijke drank en zo zoet maken als we zelf willen door het eenvoudig toevoegen van verse dadels en specerijen. En de achtergebleven pulp verwerken in mijn baksels. Puurder dan dit wordt het niet. Ik ben een blij mens!

 

2 gedachtes over “Duitsland rules @ VeggieWorld Utrecht”

 1. Ah daar was ik naar op zoek! Ik had op de opleiding gehoord over iets waar je noten makkelijk kunt weken, zeven en bewaren in een apparaat maar niemand wist hoe het heette. Chufamix dus. Thanks. Ik eet momenteel vegetarisch, maar wel onbewerkt, bio enzovoort. De stap naar volledig plantaardig vond ik nog even te groot, alhoewel ik merk dat ik automatisch steeds minder dierlijke producten eet. Maar geen eieren meer vind ik nog lastig!

  1. Heel herkenbaar Simone!
   De eieren laten staan hebben bij mij ook lang geduurd. De smaak van een zacht gekookt eitje met wat zout mis ik nog wel eens. Toch laat ik het staan. Op http://nutritionfacts.org/?fwp_search=egg&fwp_content_type=video heb ik veel geleerd over de gezondheidsrisico’s die het nuttigen van een eitje met zich meebrengen en het tragische lot van de mannelijke kuikentjes.

   Wist je dat kala namak of te wel zwart zout naar ei smaakt? Ik gebruik dit nu ipv een gekookt ei op mijn avocado en smul er nog net zoveel van!

   Stapje voor stapje naar een voedingspatroon die ons past.

   Ik heb de Chufamix inmiddels gebruikt en vind het een prachtig uitvinding. Kokosmelk, havermelk en rijstmelk heb ik reeds gemaakt. Fijn om zelf met een dadel te zoeten en op smaak te maken met specerijen die ik lekker vind. Ook de dikte en sterkte van de drank kun je nu zelf bepalen door er meer of minder water aan toe te voegen. Ideaal!

   Op YouTube staan heel veel recepten die een fijne leidraad kunnen zijn om vervolgens je eigen draai eraan te geven. Succes en ik ben benieuwd hoe jij hem vind ervaart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *