Flow

Wat is in een flow zitten? Vanuit mijn perspectief is het hebben van een fijne flow en staat van zijn dat datgene wat ik doe als een soort vanzelf gaat, een ‘moeiteloosheid’. Het is net alsof ik dan precies doe wat er moet gebeuren. Deze flow kan overigens ontzettend variĆ«ren in vorm maar altijd heeft het te maken met creĆ«ren en manifesteren. De ene keer duurt mijn flow langer dan de andere keer. Zo weet ik inmiddels ook dat mijn flow beĆÆnvloed wordt door de stand van de maan en de sterren en ook nog eens met mijn menstruatiecyclus.

Frictie

Het grappige is wel dat wanneer ik frictie ervaar, de andere kant van de medaille om maar even te zeggen, dat ik dan ineens op ga zoeken wat het universum te vertellen heeft. In flow wil ik niet weten waar het vandaan komt of hoe het ontstaat, ik wil alleen maar dat dit zo lang mogelijk blijft. Bij frictie wil ik het liefst dat ik weet waar het van komt en dat het ophoudt zodat ik weer in een fijne flow kom.

Zodra ik dit ga willen beheersen, gaat het uiteraard mis. De kracht zit hem in het overgeven aan wat is. Kan ik bij mijzelf blijven als er frictie is, of is het zo dat er frictie ontstaat omdat ik niet meer afgestemd ben. Dat ik luister naar de “verkeerde” stemmetjes in mijn hoofd en ze ook nog geloof.

Hyper focus

Flow ziet er in mijn beleving bij mij als volgt uit: Ik heb geen enkele moeite met vroeg opstaan en ben zelfs voor de wekker aan wakker. Ik wil manifesteren wat er in mij aanwezig is en ervaar een hyper focus. Het liefst wil ik de hele dag doorgaan en ervaar ik ‘mijn werk’ onderbreken als irritant. Ik voel mij energiek en stralend. Mijn lijf voelt s ā€™avonds moe maar voldaan aan. Huishoudelijke taken worden afgeraffeld of liggen tijdelijk stil. Ik geniet van mijn geboekte vooruitgang, resultaten en ben gemotiveerd om weer door te gaan.

Valse gedachten

Hoe ik denk dat mijn omgeving mij ziet op dit moment? Ik neem even als voorbeeld mijn ex-partner en moeder (zij ploppen als eerste op) Zij zien een energieke vrouw die weer lekker ā€˜los gaatā€™. “600% vooruit. Kelly? Het is bij jou ook alles of niets hĆ©? Denk je wel een beetje om jezelf?” Ergens is het bewonderend maar het voelt ook kritisch. Ze ‘lachen’ om mij bui en ik voel mij niet gewaardeerd om wat ik doe. Het is net alsof ik niet serieus genomen wordt. Let wel: het zijn mijn gedachten en ik weet helemaal niet of zij echt zo over mij denken. Ik heb het niet gecheckt, het is mijn negatieve zelf geloof.

water-984196-1

Golven

Zo geloof ik ook de gedachte dat ik niet stabiel ben, dat ik soms manisch ben. Ik surf wat op golven en laat mij meevoeren op dat wat zich aandient. Ik kan mij geen leven voorstellen waarin ik 30 jaar hetzelfde (werk) zou doen. Een dierbare zei al heel lang geleden: ā€œKelly, jij wil elke 7 jaar ongeveer een grote verandering in je leven.ā€ Voor mijn gevoel heb ik elke 7 dagen een variatie op het dagelijks leven.

Hier komen we weer terug bij mijn menstruatiecyclus. Ik weet nu dat ik 4 heel verschillende gevoelsweken heb. Aangestuurd door de maan, sterren, hormonen en weet ik wat nog niet allemaal meer, het is gewoon zo. Maar door mij meer bewust te zijn van deze ā€˜rode draadā€™ in mijn leven, heb ik wel het gevoel meer de regie te hebben. Dat ik de surfer op de golven ben en dat wanneer ik mee beweeg met de golven, het leven een prachtige vloeiende beweging is.

Dat emoties komen en gaan, de zee met al haar kracht staat nooit stil. De ene keer is ze stormachtig, de volgende keer is ze kalm en rustgevend. Lijkt de oppervlakte stil? onthoud dan dat er altijd stromingen onder het wateroppervlakte aanwezig zijn.

surfing-263678_1920

Stromingen

Flow is als de zee; volgen wat er zich op dat moment aandient. Als er stilte is, wees dan stil en kalm. Ga lekker achterover op je surfboard liggen en laat je zachtjes heen en weer wiegen. Als de zee woest en ruig is, ga dan wat steviger op je board zitten. Pak een pedel en beweeg mee of neem een duik in het diepe en ontdek wat daar te ontdekken valt. Pedel niet tegen de stroom in, laat je meevoeren naar waar de golven zich heen bewegen. De zwaarte ervaren komt vooral omdat we tegen de storm in aan het varen zijn. De tegenwind en de stromingen putten je uit, draai je bord om en laat de harde wind en de stroming je juist helpen verder te bewegen. Je zult zien dat je juist eerder uit de storm bent.

Open en eerlijk

Wanneer er een naar binnen gekeerde energie in mij heerst dan valt het zwaar als ik naar een feestje ā€˜moetā€™ of mij onder de mensen moet begeven. Socializen op het moment dat je het liefst met jezelf alleen bent is dan een uitdaging. Er ontstaat frictie en zwaarte als ik op zo’n moment geen erkenning geef aan wat werkelijk in mij is. Ga ik mijzelf pushen om toch datgene te gaan doen wat maanden geleden al staat gepland, ga ik voorbij aan wat er nu dient te gebeuren namelijk een diepe duik nemen en in de oneindige stilte van de zee en de grotten onder water bezoeken.

Dat is het moment dat er frictie ontstaat, want dit deel in mij voelt zich niet gezien of gehoord. Dan ga ik dus eigenlijk tegen de natuurlijke beweging in zwemmen en terwijl ik mij op het open water begeef, waar het wateroppervlakte ruw en onrustig is, heb ik moeite om mijn hoofd boven water te houden. Terwijl als ik open en eerlijk naar mezelf en naar mijn buiten wereld ben, ik mijn natuurlijke beweging volg, mijn flow gewoon door stroomt.

Het grappige is dat nu ik mij steeds bewuster ben van mijn stromingen en deze ook communiceer, mijn omgeving juist meebeweegt en de ‘moeiteloosheid’ dan doorzet.

Genieten

Mee zwemmen met de golven betekent ook dat het soms lijkt alsof je steeds verder en verder van je veilige thuishaven afkomt, maar neem van mij aan dat tegen de stroom in zwemmen je uit put. Onthoud dat de aarde rond is en er altijd een moment is dat je weer langs je thuishaven komt en opnieuw kunt kijken of daar wilt aanmeren. Probeer te genieten van al die andere indrukken die je tijdens je reis over de aarde krijgt. Deze had je niet ervaren als je in je thuishaven was gebleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.