Karamel Kokos Vegan Muffins

Afgelopen weekend schoven mijn lief en ik onverwachts nog even aan bij vrienden die vlakbij de sauna wonen, waar wij de hele dag heerlijk onze restant ziektekiemen hebben zitten uit zweten.

Ik voel mij hier kind aan huis. De warmte die het gezin uitstraalt is als een warm bad. Onze reis samen is begonnen toen we elkaar op een trance feestje in Groningen hebben ontmoet. Ik neem jullie graag even mee in deze verbinding.

Mijn vriendin Evelien en ik vierden beide dat jaar voor het eerst Oud & Nieuw zonder onze kinderen. Aangezien we heel graag samen dansen, gingen we op zoek naar een leuk feestje. We belanden in Groningen en daar werden we in Tapasco warm onthaalt door Linda, een van de organisatoren van het feestje.

Ik herinner mij als de dag van gisteren het moment dat Dj Hessel begon te draaien en ik lekker chill onderuitgezakt op een bank hing. De voorgaande dj’s waren best goed, maar de algehele sfeer was gewoon super relax, dus ik was nog niet heel actief op de dansvloer geweest.

Al bij de eerste overgang (het moment tussen twee verschillende nummers) dacht ik WTF? Wie is dit? Ik jumpte van de bank om te kijken welke ‘held’ daar staat te draaien. Op dat moment kwam zijn vrouw Linda met een blij hoofd aangelopen en ik vraag haar wie daar in godsnaam zo heerlijk staat te draaien? Met een gelukzalig hoofd antwoorden zij: “Dat is mijn man, Hessel!”

Vanaf dat moment was ik niet meer van de dansvloer weg te slaan. Zijn manier van draaien en nummer keuzes zorgde voor heel veel kippenvel momentjes. Toen hij zijn set afsloot werden we aan elkaar voorgesteld en was het dik aan tussen mij, hem en haar. Het begin van heel veel mooie momenten samen.

Ik ben FAN van Hessel, dat is wel duidelijk. Samen met ‘zwevertje’ en zijn vrouw misschien wel zijn grootste trance fans. Hij raakt mij met zijn muziek, keer op keer. Zijn eigen nummers, zijn ontdekkingsreis tussen verschillende stylen, zijn energieke verschijning en zijn uren lange sets. Zij raakt mij met haar wijsheid en compassie voor de medemens. Hun gastvrijheid reikt tot aan de maan en terug.

Vele mensen zijn graag in hun nabijheid en ik begrijp dat. Hun kijk op de wereld is voor mij een lichtend voorbeeld. We hebben inmiddels zoveel uren in elkaars bijzijn meegemaakt, dat we elkaar best goed kennen. We hebben lief en leed gedeeld, meningsverschillen besproken, de pies in onze broek gelachen en bovenal voelen we ons veilig bij elkaar.

Het mooie van dit alles is, dankzij deze vriendschap ik mijzelf steeds verder ontdek. Zulke oprechte en eerlijke vrienden wens ik iedereen toe. Het elkaar mogen spiegelen en elkaar inspireren en motiveren om de beste versie van jezelf te zijn, is goud waard.

Oud & Nieuw nadert en ieder jaar denk ik weer terug aan deze bijzondere ontmoeting. Zoveel mooie ontmoetingen zijn daarna nog beleefd, iedere keer als ik bij ze ben valt elke vorm van moeten weg en is het alleen maar EN-EN.

Niet alleen de muziek bindt ons, dankzij hen heb ik ook de switch gemaakt naar een low fat plant based whole food voedingspatroon. Deze switch levert mij iedere dag nog ontzettend veel plezier op en ik hoop er via deze site en in real life anderen ook mee te inspireren net zoals zij dat bij mij doen.

Lieve Hessel & Linda, bedankt voor deze prachtige verbinding die we hebben. Deze blog draag ik op aan jullie, jullie prachtige gezin en aan onze vriendschap. Ik kom snel weer ’thuis’.

Het recept en de muffins hebben we zondag van jullie gekregen en geproefd. Jullie oudste dochter is een ster in het bakken van verantwoorde lekkernijen. Bedankt Lisa, hierbij mijn variant.

Van origine zijn het donuts en donuts zijn een soort van platte oliebollen met een gat erin šŸ˜‰
Oliebollen eet je met Oud & Nieuw en op deze dag vier ik onze ontmoeting. Mijn creatie lijkt uiterlijk op een oliebol met poedersuiker en in tegenstelling tot die ‘vette hap’ is dit een vetvrije variant. Vandaar dat ik proost op onze vriendschap met deze gezonde Vegan “Oliebol”

Wat heb je nodig?

 • 1 cup volkoren meel
 • 1 cup speltmeel
 • 2 theelepels Bak poeder
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 1/2 cup amandelmelk of andere plantaardige melk
 • 1 theelepel Apple Cider Vinegar
 • 1 theelepel Vanilla Extract
 • 3/4 cup kokosmelk
 • 1/4 cup Maple Siroop

Caramel Topping + Coconut

 • 8 Medjoul dadels, ontpit
 • 2 theelepels water
 • 1 theelepel citroensap
 • 0.25 theelepel grof gemalen keltisch zout
 • 1/2 cup kokosrasp

Papieren Muffin Cups en een cupcake houder (ca. 12 stuks)

Wat ga je doen?

~verwarm de oven voor op 180 graden~

Meng alle droge ingrediƫnten met een spatel goed door elkaar. Voeg de natte ingrediƫnten toe en mix het geheel tot een klont vrij beslag.

Plaats de papieren cups in de cupcake houder

Giet de cups tot iets meer dan de helft vol en plaats de houder in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de cups in 12 minuten gaar.

Meng alle ingrediƫnten (m.u.v. de kokosrasp) voor de karamel topping in een keukenmachine tot een gladde pasta. Voeg indien nodig extra water toe voor een glad geheel.

Smeer de bovenkant van de muffins in met de dadel pasta en druk de muffin dan in een kommetje met kokosrasp. Zorg dat de ‘natte’ pasta helemaal bedekt is met rasp.

Ik proost met Oud & Nieuw op de prachtige verbindingen die er in mijn leven zijn en ben benieuwd waar jij op proost met Oud & Nieuw. Ā Welke dierbare mensen, momenten en/of ervaringen zijn voor jou het proosten waard?

5 gedachtes over “Karamel Kokos Vegan Muffins”

   1. Dat is wel een essentieel ingrediĆ«nt voor de smaak šŸ˜‰
    Boekweitmeel mag ik niet maar dan vervang ik het door cocosmeel.
    Bedankt voor je inspiratie en je leuke schrijven:-)

    1. ah vandaar! Ja, elke meel heeft inderdaad zijn eigen smaak. Kokosmeel neemt erg veel vocht op en ik weet dan niet of de verhoudingen goed zijn.
     Ik heb nog niet zo heel veel ervaring met dit meel en bakken. Ik ben wel erg benieuwd hoe het is gegaan. Laat je het mij even weten? Succes!!

     1. Ik laat t je zeker weten, maar kan nog even duren want ben nu nog aan de detox en dit lijkt me heerlijk maar nu echt nog even te zwaar voor mijn lijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *