Kurkuma Latte

Als kind was ik dol op warme melk met anijs. Mijn oma maakte dit s’avonds voor mij klaar, als ik daar bleef logeren. Wat mijn oma en ik toen nog niet wisten, was dat deze lekkernij niet zo geschikt was voor mij. De buikpijn die ik kreeg zodra ik een poosje op bed lag, was niet zoals gedacht van de ‘logeer spanning’ maar van het feit dat mijn darmen moeite hebben om de lactose af te breken.

En lactose kreeg ik in die dagen meer dan goed voor mij was binnen. Grote glazen melk, zuivel toetjes en kaas werden voorgezet omdat “het zo gezond” zou zijn.

Opa en Oma woonden vlak bij een melkboer en haalden hun verse rauwe melk dan ook altijd bij hem vandaan, Je weet wel in zo’n originele melkbus. Op deze melk dreef na een poosje een dik vel.

Als een van de weinige in de familie vond ik dit dikke vel juist heerlijk. Oma klopte het met een klein beetje suiker voor mij op en serveerde het in een mooi schaaltje. Ik zat dan echt te smullen van deze homemade ‘slagroom’

Gedurende mijn hele jeugd en ook ver daarna nog, heb ik te kampen gehad met buikkrampen en een opgeblazen gevoel. Ā Op het internaat was het helemaal vaak raak. Een aantal keren ben ik naar het ziekenhuis gereden, omdat ze dachten dat ik een blindedarmontsteking had.

Gezien mijn leefomstandigheden op het internaat zou het voornamelijk komen door de heimwee en spanning. Ā De conclusie van de ‘witte jassen’ werd zonder fatsoenlijk onderzoek toegeschreven aan een: prikkelbare darm syndroom. Ik werd naar ‘huis’ gestuurd met de mededeling dat ik maar mee diende te leren leven.

Inmiddels weet ik beter. Zuivel is niet voor mij bestemd, sterker nog ik denk dat het alleen maar voor kalfjes is bestemd. Sinds de dag dat ik stopte met melk drinken en andere zuivel producten te eten, verdwenen mijn buikkrampen.

Toen ik een tijd later ook de verslavende geitenkaas liet staan, zag ik dat mijn huid ook zienderogen opknapte. Geen pukkeltjes en ontstekingen meer. Schrale plekjes verdwenen als sneeuw voor de zon.

Nooit geweten wat voor een vage klachten dit goedje geeft. Uiteraard was het niet alleen de zuivel die voor mijn buik problemen zorgde. De spanning van het leven op een internaat en het vele processed food wat we daar te eten kregen, droegen hier ongetwijfeld ook aan bij.

Voor mij geenĀ dierlijke producten enĀ (bewerkte voedingsmiddelen) meer. De smaakversterkers, conserveringsmiddelen en andere toegevoegde stoffen zorgen op grote schaal voor heel veel gezondheidsproblemen.

Gelukkig besluiten steeds meer mensen dat ze gezond willen worden of blijven en kiezen vanuit deze helende energie voor verse plantaardige producten i.p.v. voorverpakte meuk.

Kurkuma is een kruid waar al veel over is geschreven. Op de site van NutritionFactsĀ kun je heel veel waardevolle informatie vinden, die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Ik wil je dan ook uitnodigen om de kort durende filmpjes te gaan kijken en dan zelf te bepalen of dit kruid verpakt in een heerlijk drankje onderdeel van jouw vaste voedingsgewoonte wordt.

Deze kurkuma latte is echt een feestje. De gezondheidsvoordelen knallen ervan af en geen buikpijn meer voor mij, in plaats daarvan niets dan goeds.

Wat heb je nodig?

 • 1/4 cup kurkuma poeder
 • 1/2 theelepel zwarte gemalen peper
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1/2 cup gefilterd (bron) water

Wat ga je doen?

stap 1: Kurkuma Pasta

Mix alle ingrediƫnten in een klein steelpannetje en roer dit goed door. Zet op middelhoog vuur en blijf mixen totdat er een dikke pasta ontstaat. Dit duurt niet lang, dus blijf er bij.

Laat alles afkoelen en bewaar dit in een kleine pot in de koelkast. Dan is het ongeveer 3 weken houdbaar.

Stap 2: Gouden Melk

Wat heb je nodig?

 • 1 kopje Soja melk of andere plantaardige melk
 • 1/4 theelepel kokosolie
 • 1/2 theelepel of meer, kurkuma pasta
 • melk op schuimer
 • Raw cacao poeder

  Wat ga je doen?

Verwarm de soja melk in een steelpannetje en voeg de ingrediƫnten toe.

Klop met een melk op schuimer nog een klein beetje soja melk op voor een extra stevige schuimkraag op je Latte.
Note: Opkloppen lukt niet met melksoorten welke niet gezoet zijn en weinig vet bevatten.

Strooi naar wens nog wat cacao poeder eroverheen, voordat je dit gouden goedje aan je mond zet en de schuimkraag een dikke snor op je gezicht tekent

p.s. Deze overheerlijke pasta gebruik ik ook in mijnĀ Havermouth. Laat je mij even weten wat jij van deze combinatie vindt?

3 gedachtes over “Kurkuma Latte”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *