Koningsdag vier je met een vegan tompouce

Koningsdag staat weer voor de deur en op deze dag gaan de (oranje) tompouces als warme broodjes over de toonbank. Ook bij ons in huis is de tompouce een geliefde snack. Sinds mijn switch naar een volledig plantaardige dieet, past de reguliere tompouce op basis van banketbakkersroom niet langer in ons dieet.

Toch bleef deze snack naar mij lonken en ben ik een poos geleden op zoek gegaan naar een plantaardige versie. Ik belande op de site van de Vegan Challenge en maakt met dit recept mijn eerste vegan tompouce. Zoals je kunt lezen was dit resultaat niet bevredigend en had ik mij voorgenomen om te gaan experimenteren tot een meer bevredigend resultaat.

Mijlpaal

Wij hadden hier in huis ook een hele goede reden om een ‘feestje’ te vieren, want kleine meisjes worden groot. Mijn dochter van bijna 13, werd afgelopen volle maan (11 April) namelijk voor het eerst ongesteld.

Afgestemd

Ik ben niet verbaasd dat het moment nu daar is, wel was haar timing een reden om flink geraakt te worden. Hoe mooi is het om je eerste maantijd tijdens de volle maan energie te ontvangen? En wat het nog bijzonderder maakt voor ons, is dat we allebei tegelijk ongesteld zijn geworden en dat we ook allebei tegelijk klaar waren.

Nu lees je wel vaker dat meerdere vrouwen in √©√©n huis hun cyclus tegelijk doorlopen, ik heb het zelf vroeger niet echt bewust meegemaakt. Al heel jong ben ik aan de pil gegaan omdat mijn menstruatie zo’n zooitje was en ik ‘last’ had van het ongeregelde gedoe. Zonder schroom werd de pil aan mij voorgeschreven.

Regelmaat

Nu 30 jaar later heb ik zonder enige vorm van hormonen of onnatuurlijke bemoeiingen een cycles die ik op de klok gelijk kan zetten. Mijn maantijd is al een jaar lang op elke 11 de van de maand, niet langer dan 3 dagen en rond volle maan. Dit was vroeger wel anders en blijkbaar moest ik de veertig passeren om zo volledig afgestemd met de maanstand te menstrueren.

Plantaardige voeding

Het veranderen naar een volledig plantaardig dieet zou er ook heel goed mee te maken kunnen hebben. Wat ik geregeld lees op diverse forums is dat meer vrouwen een veel ‘zachtere’ maantijd hebben. Met minder heftig menstrueren, hoofdpijn en krampen. op zich is dit ook niet zo gek want je krijgt nu eenmaal veel minder belastende stoffen binnen als je de dierlijke producten laat staan.

Gelukkig heeft ze nauwelijks kramp, hoofdpijn of hevig vloeien ervaren. Haar vloeitijd was net als die van mij twee tot drie dagen en was ‘zacht’ van karakter. Uiteraard wil dit nog helemaal niks zeggen hoe het in de toekomst gaat verlopen, ze begint immers net! Zelf ziet ze het redelijk positief tegemoet.

Bewustzijn

Het mooie aan haar is dat ze nu al heel bewust heeft ervaren, dat door het loskomen van de menstruatie haar lijf ineens veel ‘rustiger’ voelde. Ik merkte het ook aan haar. De opgefoktheid en felheid die we bij haar al een poosje waarnamen zakte af en ze reageerde weer een stuk zachter.

Ik heb na jaren (onbewust) vechten ook geaccepteerd dat menstrueren iets moois is, dat het bij mij vrouw-zijn hoort. Dat ik de 30 moest passeren om mijn vrouw-zijn en alle eigenschappen die hierbij horen kon omarmen, hoop ik mijn dochter te besparen. Nu al leer ik haar dat het oké is:

 • Om stemmingswisselingen te hebben
 • Dat deze er ook zonder reden of analyseren er mogen zijn
 • Dat het ok√© is om rust te nemen als je buikpijn of rugpijn hebt
 • Dat je mag luisteren naar de signalen die het lichaam afgeeft
 • Dat je deze niet hoeft weg te duwen zodat je ‘door’ kan
 • Dat je niet gelijk bent aan een jongen en dit juist mooi is
 • Dat menstrueren een voorrecht is in plaats van vervelend en vies
 • Dat het ons helpt te detoxen

Zoals je leest hadden wij dus een hele mooie reden om haar lievelingssnack te maken en te gaan verbeteren.

Verbeteringen

Aan de smaak wilden we niet veel veranderen, maar we misten wel het befaamde luchtige karakter. Hoe maak je een pudding meer luchtig? Twee mogelijkheden plopten in mijn bewustzijn omhoog en hiermee zijn we aan de slag gegaan.

Met grote blijdschap kan ik jullie melden dat we nu een versie hebben die echt al vele malen luchtiger is en visueel ook meer lijkt op de beroemde banketbakkers room tompouce.

Bij het gebruik van opgeklopte aquafaba werd de pudding bij het vermengen van de twee producten te dun, waardoor deze niet mooi tussen het bladerdeeg bleef ‘staan’.¬†Dit zou mogelijk opgelost kunnen worden door het gebruik van ¬†Agar-Agar of minder soja melk bij het maken van de custard pudding. Echter heb ik dit nog niet getest.

Opgeklopte soja slagroom

Het gebruik van opgeklopte plantaardige slagroom werkt echter uitstekend en is daarom een mooie en eenvoudige verbetering op het recept. Klop de slagroom wel op met een of twee eetlepels poedersuiker en zorg dat de room koud is. Eerder heb ik al eens gemerkt dat het pakje room niet of nauwelijks stijf te krijgen is als deze uit de voorraadkast i.p.v. de koelkast komt. 

Ik ga toch nog even zeuren over het feit dat het regelmatig eten van dit soort snacks niet gezond is. Ja, het is plantaardig maar door het hoge suikergehalte behoort dit niet tot de dagelijkse hap. Ja, uiteraard kan het geen kwaad als je zo nu en dan iets eet wat minder gezond is.

Je lichaam is flexibel en zolang je je lijf hoofdzakelijk voedt met verse groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden, kruiden, specerijen etc. kan het eet momentjes als deze prima aan.

Dus… heb je binnenkort net als wij, ook iets te vieren? Koningsdag, een verjaardag, geef je een feestje en wil je de visite verassen met iets lekkers bij de koffie? Dan is dit een mooie kans om de vegan tompouce te gaan maken!

Koningsdag

Wij hebben gekozen voor een mooi roze glazuur met aardbeiensmaak maar weet dat er vele andere plantaardige mogelijkheden zijn om je glazuur te kleuren. Zo kun je op Koningsdag een heerlijk oranje tompouce maken door het glazuur met wat wortelsap prachtig oranje te kleuren.

Of misschien wil je met de Pasen wel een Paas tompouce serveren die mooi geel gekleurd is. Hiervoor kun je mango, kurkuma of saffraan gebruiken. Ben je in een gekke bui en wil je je groene levensstijl onderstrepen met een groene tompouce? Gebruik dan het gezonde matcha/chlorella/spirulina poeder of spinazie sap.

Wat heb je nodig?

 • 55 gr custard poeder
 • 250 ml soja slagroom
 • 500 ml vanille sojamelk
 • 70 g suiker
 • 270 gr veganistisch bladerdeeg
 • 75 gr poedersuiker
 • 3 aardbeien
 • 1,5 el plantaardige melk

Wat ga je doen?

~Verwarm de oven voor op 200 graden~

Maak de custard door het custard poeder te mengen met de sojamelk en suiker en dit te verwarmen tot het kookt en indikt. Laat de custard afkoelen, roer het af en toe door.

Klop de slagroom met een eetlepel poedersuiker goed op tot een luchtig geheel en bewaar hem in de koelkast tot de custard pudding ook afgekoeld is.

Leg de plakken bladerdeeg plat op de bakplaat en prik er met een vork veel gaatjes in. Bak het bladerdeeg ongeveer 10 minuten, tot het licht bruin kleurt. Laat het bladerdeeg afkoelen.
Pureer met een staafmixer de aardbeien en eetlepel water, tot een egaal dik sap.

Maak het glazuur door de poedersuiker met een klein beetje gepureerde aardbeien en de plantaardige melk te mengen. Voeg één voor één een eetlepel aardbeien puree toe zodat het glazuur niet te dun wordt.

Spatel de slagroom snel door de afgekoelde custard pudding heen.

Snijd de plakken bladerdeeg met een scherp mes voorzichtig op tompouce grootte door. Besmeer één helft met het custard mengsel en leg de tweede helft er bovenop.

Verspreid het glazuur over de bovenkant en laat het geheel minstens een uur opstijven in de koelkast. Ik heb de tompouces eerst een half uurtje in de vriezer gezet, zodat de kans op instorten echt werd beperkt.

Eet smakelijk

5 gedachtes over “Koningsdag vier je met een vegan tompouce”

 1. Even nieuwsgierig Kelly: Waarom vertel je haar dat het een voorrecht is om te menstrueren? Ik vind het juist wel vervelend en vies…

  1. Hoi Petra Nelleke,
   ik herken wat je zegt. Zoals ik al schreef heb ik ook lange tijd het menstrueren als iets heel vervelends en vies gezien, totdat ik leerde over het nut van menstrueren en over het volledig accepteren van mijn vrouwenlichaam en alles wat daar bij komt.

   Menstrueren heeft een reinigende werking voor ons lichaam. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat vrouwen die veel toxines binnen krijgen middels omgeving en/of voeding een zwaardere menstruatie hebben. Heel mooi natuurlijk dat het lichaam alles op alles stelt om zich van deze belastende stoffen te ontdoen. Wat ik heb ervaren met een volledig plantaardig eetpatroon is dat ik veel minder vloei, minder pijn ervaar en veel helderder bloed heb.

   Het is ten opzichte van een mannenlichaam dus een voorrecht om te kunnen menstrueren. Wij hebben ieder maand een extra mogelijkheid om ons te reinigen!

 2. Ik wou dat ik jouw dochter was….wat een voorrecht om zo’n bewuste moeder te hebben die het snapt! En wat de suiker betreft, die kan je vervangen door oerzoet, dat heeft dezelfde structuur maar is minder belastend voor je bloedsuikerspiegel. Mooi artikel!

 3. Bedankt voor het recept. Ze waren echt heerlijk!! Alleen meng ik de volgende keer de slagroom door de custard als het nog niet helemaal afgekoeld is, nu ontstonden er veel custardklontjes. En de volgende keer maak ik meer custard, zodat ik er lekker veel van heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *