Rode Linzen Kokos Dahl

Dahl is super gezond en eenvoudig te maken. Het is een gerecht uit de Indiase keuken en gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen). Doordat peulvruchten eiwitrijk zijn, vormen ze een uitstekende bron van proteïnes.

De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die Dahl genoemd wordt. Het gerecht wordt vaak gecombineerd met groenten, rijst en naanbrood.


Nu ik zo bewust met mijn Daily Dozen bezig ben en vooral de inname van de hoeveelheid peulvruchten niet vanzelf gaat, ben ik bezig om eenvoudige recepten te verzamelen, uit te proberen en hier te delen.

Wat ik namelijk al wel begrepen heb is, dat ik niet de enige ben die deze hoeveelheden peulvruchten niet gewend zijn om klaar te maken en te eten. De hoeveelheid en de gezondheidsvoordelen zijn door Dr. Greger nauwkeurig onderzocht en hier kun je er alles over vinden.

Via een vriendin heb ik een aantal handige tips gekregen. Zo voeg ik nu tijdens het koken van de pasta wat rode linzen toe. En heb ik altijd een bakje met bonen in de koelkast staan of een blikje biologische kidney bonen op voorraad. De bonen verwerk ik in een wrap, op een broodje of zoals hier op een pannenkoek.

Hetzelfde geldt voor verse doperwten. Deze heb ik standaard in de vriezer liggen en voeg ik toe aan stampotten en in soepen. De biologische variant uit de vriezer zijn geblancheerd en smaken zo ook heerlijk.

Vorige zomer had mijn dochter doperwten geplant in onze 1 bij 1 meter moestuin en dit jaar heb ik mij voorgenomen om de hele bak ermee vol te zetten. Rauw zijn de erwtjes super smakelijk en gezond. De erwtjes laten zich gemakkelijk verwerken in een salade of gewoon als snack tussendoor.

Het recept is voor twee personen en mijn inspiratie heb ik van de Groene meisjes

Wat heb je nodig?

  • 1 cup rode linzen
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 theelepel Djinten
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kurkuma
  • 3 cm rode peper
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 plakje verse gember
  • 2 flinke eetlepels tomatenpuree

Wat ga je doen?

Kook de linzen volgens de verpakking gaar

Snijd de ui, knoflook, gember en rode peper klein. ‘Bak’ deze ongeveer 10 minuten in een klein beetje kookvocht van de linzen.

Voeg de Djinten, kurkuma en het zout toe en bak het nog een minuutje.

Voeg dan de tomatenpuree en kokosmelk toe. Roer het geheel en laat het op saus dikte komen. Roer de gekookte linzen door de tomaat-kokossaus en verwarm het kort.

Serveer de Dahl met zilvervliesrijst, zelfgemaakt kikkererwten naanbrood en Buffalo Wings 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *