Spontane actie

Klokslag 11 uur sta ik met mijn boodschappen in de boerderij van een 82 jarige man waar ik mee heb afgesproken om samen een keertje te koken. Zijn vrouw is 2 jaar geleden overleden en hij had sindsdien geen bloemkool meer gegeten en sprak uit dat hij dit zo graag weer eens zou willen eten.

In een opwelling bood ik aan om dat een keer samen met hem klaar te maken en omdat hij ook wel nieuwsgierig is naar mijn plant based diet wilde hij wel graag iets eten volgens mijn gewoonten. Hoe leuk!

Het viel mij bij binnenkomst direct op dat hij keurig aangekleed was en niet zijn boeren-buiten-kleding aanhad. We startte met een kop koffie en jawel een eierkoek. Zo grappig, hij weet dat ik geen dierlijke producten eet en dat ik hier juist ben om hem daar kennis mee te laten maken en dan toch een eierkoek van de bakker (dat dan weer wel!) mee te nemen.

Hij keek wat bedenkelijk toen ik hem de basis van deze koeken uitlegde en zijn gezicht klaarde onmiddellijk op toen ik zei dat ik best een stukje wilde. Het is immers niet zo dat ik het niet lust maar dat ik slecht over melkproducten kan, ei daarentegen kan ik wel tegen. Ik kies er alleen voor dit niet te eten.

Nieuwsgierige buurman

We hebben een portie bloemkool apart gehouden en heb hem uitgelegd hoe hij deze later deze week kan klaarmaken en dat we met het restant nu een heerlijke bloemkool curry gaan maken. Hij heeft op mijn aanwijzingen de aardappels, zoete aardappel, bloemkool klaar gemaakt terwijl ik de rest klaarmaakte. Hij kijkt goed wat ik doe maar waar het allemaal omdraait is de gezelligheid en de aandacht. Het kost geen enkele moeite om het gesprek op gang te houden of om gewoon stil bij elkaar te zijn.

Dan komt de buurman-hobby-boer aanlopen en komt bij het raam, hij kijkt geamuseerd naar mij en zei dat hij ook wel wilde mee-eten. Ik lach en zeg dat er genoeg te eten is. Hij heeft de hulp van Cees nodig met zijn trekker. Hij was zelf wat aan lagerwal geraakt bij een sloot en hij moest losgetrokken worden.

Ik vermoed stiekem dat hij het expres heeft gedaan, want het was mij duidelijk dat hij van Cees zijn ā€˜dateā€™ afwist en zijn reactie zei genoeg. Ik lach om mijn gedachte en hecht er geen waarde aan.

Verliefd

Het eten smaakt hem goed en hij vindt het vooral heel gezellig zo samen met mij, mijn dochter en diens vriendje. Kinderen gaan na het eten weer naar de paarden en zo zitten we samen aan tafel te kletsen.

Hij verteld mij dat hij nooit gedacht had weer verliefd te kunnen worden na de dood van zijn vrouw, maar dat hij daar nu toch wel anders naar kijkt. Ik zeg; heerlijk toch dat dit kan! Ik voel hem al aankomen en doe net of ben ik gek en vraag hem of hij al een vrouw op het oog heeft. Ja zei hij, ik vind jou heel leuk maar jij bent veel te jong.

Tja we schelen meer jaren dan dat ik oud ben en afgezien dat ik mij in een gelukkige relatie bevindt, ben ik het met hem eens dat dit wel wat veel is. Ik lach en zijn antwoord verbaasd mij niet. Ik had de vorige keer al wel vernomen dat hij mij leuk vindt. We hebben vervolgens een open gesprek over seksualiteit op oudere leeftijd.

Zo mooi om dit zonder enige schaamte van beide kanten te kunnen bespreken. Dat huidhonger niet leeftijdsgebonden is en dat wanneer zijn vrouw nog geleefd had, ze nog altijd actief waren geweest, want dat waren ze tot vlak voor haar dood nog.

Op een gegevenimg_20161008_152915 moment vond ik het tijd om op te ruimen en weer terug naar huis teĀ gaan. Nadat we de overgebleven curry in porties hadden verdeeld en in de vriezer hebbenĀ gedaan, zette hij vlug de snelkoker aan en pakte mij beet en vroeg: “Nu eerst nogĀ een kopje thee doen? Ik keek hem aan en voelde dat ik mijn grens had bereikt en vriendelijk zei ik: “Nee C, ik ga nu echt”.

Hij gaf mij een knuffel en een kus, bedankte mij en zei dat hij het jammer vond dat ik alweer ging (na 4 uur daar geweest te zijn) hij hoopte dat ik nog es een keertje zou komen en dat ik altijd welkom ben. Ik zei hem niks te beloven, mocht het weer op ploppen dan meld ik mij.

Dankbaar

Wat een leuke spontane actie en hoe dankbaar ik mij dan kan voelen voor de open gesprekken en de verbinding van mens tot mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *