Pompoen Brownie met citroen frosting

Pompoen verwerken in mijn ‘zoete-trek-baksels’ stond al geruime tijd op mijn lijstje en op deze donkere door de weekse maandag bleek het tijd te zijn. Aangezien ik geen snoep in huis haal, zorg ik wel voor verantwoorde snoeperijen voor onze ‘snack attaques’.

Ik zie het als een uitdaging om steeds weer iets nieuws te maken wat binnen mijn normen van ‘verantwoord’ snoepen valt. Dit betekent dat het zoveel mogelijk uit suikervrij, vetvrij, plant based, whole food en whole grain moet bestaan.

Gelukkig heb ik een aantal zeer rijkelijke gevulde site’s die mij inspireren en bedienen op mijn wensen. Vandaag heb ik mij dan ook laten inspireren door MarikeĀ . Zij maakt geweldige taarten en andere baksels die zeer geschikt zijn voor onze eetstijl.

Het recept van de Pompoen brownie van haar heb ik een klein beetje aangepast, net zoals het recept van de frosting die zij voor haar Pumpkin Carrot Cake heeft gebruikt. Ik heb geen olie toegevoegd aan het beslag en meer dadels gebruikt zodat ik geen apart zoetmiddel hoef te gebruiken. Ben je een echte zoetekauw? Dan kun je altijd nog jouw gewenste zoetmiddel toevoegen.

De timing bleek perfect, Ā want mijn dochter kwam behoorlijk gefrustreerd en boos van school. Na haar eerst uit te hebben laten razen en samen een plan de campagne inzake de treiterijen op school te hebben gemaakt, zette ik haar een kop warme choco en een stuk van deze prachtige brownie-taart voor.

Ze gedraagt zich als een echte choco junk en helemaal als het een kleffe vorm heeft dus deze brownie was bijna perfect verklaard. Ik zeg bijna, want de hazelnoten die ik door het beslag had gedaan moesten de volgende keer achterwege blijven: “dan is hij echt PERFECT, mama!”

Ik doe ze er juist door voor een knapperige bite, maar mevrouw houdt juist heel erg van “smotsig”. Geen idee of het een Nederlands woord is, maar hier in Friesland gebruikt men het regelmatig.

Deze taart heeft dus een zachte smeuĆÆge textuur, de frisse citroen frosting is erg lekker en niet mierzoet. Je hoeft niet te wachten tot je eerst volgende snack attaque om deze taart te eten, als ontbijt fungeert hij ook prima!

Wat heb je nodig?

 • 300 gr pompoen
 • 40 gr amandelmeel
 • 40 gr boekweitmeel
 • 150 grĀ Medjoul dadels
 • 2 el lijnzaad (geweekt in 6 el water)
 • 50 gr cacao poeder
 • 1 el speculaaskruiden
 • 0,5 tlĀ vanillepoeder
 • 1Ā el bakpoeder
 • snufje zout
 • handje ongebrande hazelnoten

Voor de frosting

 • 400 gr. silken tofu
 • 4 el rijststroop
 • 1 zakje agar agar
 • 1 tl vanille merg
 • scheutje citroensap en rasp van een halve citroen
 • 2 el water

Wat ga je doen?

~Verwarm de oven voor op 175 graden en vet alvast de springvorm in met wat kokosolie~

Snijd de pompoen in stukken en kook deze ongeveer 10 minuten totdat de stukjes gaar zijn. Giet het water af en laat hetĀ oranje goudĀ afkoelen. Ik gebruik altijd een biologische pompoen en boen deze goed schoon alvorens ik hem in stukken snijd. De schil laat ik er gewoon aanzitten deze pureer je gewoon mee en zie of proef je niks meer van.

Doe de pompoen samen met de overige ingrediƫnten exclusief de hazelnoten in een keukenmachine en maak er een mooi beslag van.

Proef even of het beslag op smaak is en spatel dan de hazelnoten erdoor, schenk dan dit prachtige bruine mengsel in de bakvorm.

Schuif de springvorm in de oven en bak deze in zoā€™n 30 a 35 minuten goudbruin.

Laat de taart daarna goed afkoelen alvorens je de frosting erop aanbrengt.

Ā 

De frosting

BereidĀ de agar agar voor door het in heet water te strooien door te roeren terwijl het water kookt. Zorg ervoor dat het poeder goed oplost.

De zijden tofu kun je nu uit laten lekken. Ik gebruik hiervoor een kaasdoek omdat mijn ervaring met een zeef is dat er nog veel doorheen gaat. Zodra deze is uitgelekt kun je het laten pulseren in een keukenmachine zodat er een gladde substantie ontstaat. Voeg de citroensap, citroenrasp, rijststroop, vanille en agar agar toe en laat de keukenmachine enkele minuten draaien zodat het geheel goed vermengt met elkaar.

Drapeer vervolgens de frosting over de taart. Met de onderkant van een lepel kun je de frosting mooi egaliseren. Strooi er naar wens wat gebroken noten over. Voor een mooi kleurrijk effect heb ik met een dunschiller lange sliertjes gemaakt van een wortel en deze over de taart gestrooid.

Snijd een stuk af en geniet van dit zachte chocolade goedje!

 

 

 

 

2 gedachtes over “Pompoen Brownie met citroen frosting”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *