Vegan bananenbrood zonder vet en suiker

img_20161109_210002Dit bananenbrood is onze gezonde snack in huis. Vele variaties heb ik al op het basis recept van billybilly.nl gemaakt en eerlijk is eerlijk, niet alles valt hier in huis even goed in de smaak.

In mijn zoektocht naar recepten die voldoen aan The Starch Solution principe stuitte ik op dit recept. Het is 100% vetvrij, bevat geen eieren, geen suiker en het bestaat uit volkoren speltmeel.

Een gezonde en verantwoorde snack voor tussendoor of als ontbijt. De noten geven een knapperige ‘bite’ aan het brood. De noten dwingen mij om goed te kauwen en helpen mij eraan herinneren dat ik langzamer mag eten, zodat ik langer kan genieten en mijn spijsvertering beter verloopt.


Wat heb je nodig?

 • Ā 250 gram volkoren speltmeel
 • 2 grote bananen
 • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
 • 6 eetlepels water
 • 2,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
 • handje vol gemengde rauwe noten
 • 1 theelepel speculaas kruiden
 • snuf zout
 • 100 gram fijn gehakte dadels (zonder pit)

Wat ga je doen?

~verwarm de oven voor op 160 graden~

Mix het lijnzaad met 6 eetlepels water in een klein kommetje en laat het een paar minuten staan.

Doe de dadels samen met de bananen en speculaaskruiden in een hakmolen of keukenmachine en maal het geheel tot een dik vloeibare substantie. Voeg het lijnzaad ei toe en mix nog even kort.

Voeg in een grote kom het meel, bakpoeder, baking soda, zout en noten bij elkaar. Giet dan het vloeibare gedeelte erbij en kneed het geheel goed door elkaar tot het een compacte massa is geworden.

Het deeg kan wat hard en droog aanvoelen maar er hoeft beslist geen water bij.

Giet het mengsel in het cakeblik en bak het bananenbrood in 50 minuten af. Het brood zal compacter blijven dan wat je wellicht gewend bent bij een gewone cake. Haal het brood uit de oven en kijk met een prikker of het brood gaar is. Laat het even afkoelen en neem dan een plak heerlijk warm bananenbrood.

img_20161107_113640

3 gedachtes over “Vegan bananenbrood zonder vet en suiker”

  1. Hoi Winny, ik ga je bekennen dat ik nog nooit eerder van Cavolo Nero heb gehoord en het moest Googlen om erachter te komen wat je bedoelde.
   Ik heb dus een geen idee of dit gaat lukken? Laat maar weten of het gelukt is. Ik ben weer een idee rijker en ga op zoek naar deze groente, bedankt!

 1. Ik heb deze gebakken met boerenjongens (rozijnen in rum) en minder dadels. Ik was alleen vergeten de lijnzaad te malen *oeps* maar ondanks dat is het toch lekker geworden šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *