Mijn ‘bonus dochter’ is gek op tompouce. Nu ben ik dat ook, maar sinds mijn switch naar de plantaardige en suikervrije keuken heb ik dit niet meer gehad. Het meisje leeft net als mijn kinderen door de scheiding in twee verschillende werelden qua etensgewoonten. Dat maakt dat ze het niet altijd even leuk en lekker vinden wat ik klaar maak of omdat ik niet koop wat zij graag willen hebben.
Nu is er is volgens mij geen enkel recept wat niet al aangepast is of kan worden naar een plantaardige versie dus om haar tegemoet te komen in de wens van een tompouce, ben ik het internet opgegaan. Na een aantal verschillende recepten te hebben gelezen, heb ik uiteindelijk gekozen voor de variant van de veganchallenge
Het gigantische suikergehalte doet mij het glazuur van de tanden breken gelijk aan de originele tompouce. ‘Bonus dochter’ vond hem ondanks dat ie heerlijk zoet was, toch niet heel fantastisch. Het oog doet natuurlijk ook wat en zeg nou zelf deze lijkt in de verste verte niet op die van de Hema.
Ik was vergeten gaatjes te prikken in het bladerdeeg, waardoor deze helemaal bol staat. Dat is natuurlijk niet zo handig, vooral niet als je het glazuur er op moet smeren. De pudding was heerlijk, maar te zwaar voor een tompouce. Dit mag veel luchtiger.
Ook lijkt het mij fijn om een variant te maken die een stuk minder zoet is maar om de lat niet direct te hoog te leggen, ga ik eerst maar eens voor een luchtigere variant. Een tompouce hoort immers wel zoet te zijn en als ik dit ook ga aanpassen, haakt ze een volgende keer helemaal af en wil ze het misschien niet eens meer proeven.
Om kinderen mee te krijgen in een suikervrij en vetvrij plantaardig eetpatroon is het wel belangrijk dat je ze nog steeds iets te snoepen aanbiedt. Zeker als ze gewend zijn om regelmatig iets van snoep te krijgen, zijn ze ook gewend aan het hoge suikergehalte in het mainstream snoep.
Veel producten zijn gezoet met het sterk geraffineerde, giftige en verslavende middel glucose-fructose. Wat ik vlak na mijn switch thuis ervoer, is dat mijn kinderen de ‘verantwoorde’ snacks niet zoet genoeg vonden.
Ik merkte het trouwens bij mijzelf ook. Ik hield ook van zoetigheid. Een tompouce van de Hema at ik het liefst als ontbijt en eerlijk is eerlijk, dit gebeurde in mijn gezin van herkomst ook wel eens.
Ik heb dus moeten afkicken van mijn suikerverslaving. Dit ging niet van de een op de andere dag. Wat ik inmiddels weet is dat het voor mij heel belangrijk is om een gedegen motivatie te hebben om gedrag te kunnen veranderen. Wat mij heel erg heeft geholpen is het kijken van verschillende documentaires over suiker. Ook wanneer ik een terugslag had qua discipline, zette ik een documentaire aan. Het werkt voor mij als een sterke reminder dat ik fit & gezond wil zijn en blijven.
Mensen vragen mij meer dan eens of ik 100 jaar wil worden en daarom zo met gezond eten bezig ben? Het is niet dat ik perse honderd jaar wil worden, wel wil ik gezond zijn en blijven. Ik wil terwijl ik ouder wordt, mij jong blijven voelen en dit gaat in mijn overtuiging gepaard met een energiek en gezond lichaam. Zeg nou zelf op het moment dat je lichaam energiek voelt, denk je niet aan het feit dat je geen 20 jaar meer bent.
Ik ervaar meer ‘zwaarte’ in mijn leven als mijn lichaam niet fit en energiek aanvoelt. We lopen allemaal tegen strubbelingen aan in het leven en deze uitdagingen aangaan, gaat mij zoveel beter af als ik geen lichamelijke ongemakken voel. Zo is regelmatig sporten net zo belangrijk voor mij als gezond eten.
Maar als ik zoals nu rugklachten heb en dus niet kan sporten zoals ik wil, werkt dit op mentaal niveau ook door. Niet alleen voel ik mij door de rugklachten 20 jaar ouder, ik wordt zo in beslag genomen door de pijn, waardoor ik minder in contact sta met mijn omgeving. Om de pijn te kunnen handelen keer ik naar binnen en kan ik nauwelijks puf opbrengen om met mijn omgeving bezig te zijn. Ook ben ik korter van stof en baal ik hierdoor van mij zelf, omdat ik niet ‘gezellig’ ben.
Je leest het al: Het hebben van een gezond lichaam is voor mij heel belangrijk. Het bepaald hoe ik mijn leven ervaar. Mijn leven voelt luchtiger en lichter met een gezond en energiek lichaam en mijn mentale gezondheid hangt vast aan mijn fysieke gezondheid. Deze twee hebben altijd invloed op elkaar.
Juist in tijden van lichamelijk ongemak realiseer ik mij des te meer hoe belangrijk het voor mij is om fit te zijn en hierin verschillen jij en ik nauwelijks iets.
We wensen elkaar nu rond de jaarwisseling voornamelijk een gelukkig en gezond nieuw jaar toe, omdat we weten hoe waardevol het is om gezond te zijn. Hoe dit ons geluksgevoel vergroot, omdat we met een sterk en gezond lichaam de tegenslagen in ons leven zoveel beter kunnen handelen en we meer puf hebben om naast onze dagelijkse werkzaamheden ook nog andere leuke dingen kunnen ondernemen.
Oei, ingewikkeld lijkt me dat voor je bonus-dochter, het leven in twee werelden. Heel veel kinderen hebben daarmee te maken, maar het lijkt me toch lastig hoor… Lief dat jij probeert haar tegemoet te komen. Je kunt vast nog eens lekkere taartjes met haar bakken, want er zijn zoveel goede recepten met bijvoorbeeld dadels.
Dank je wel voor je reactie!
Ja, dat is het deels wel. Andere kant is het ook zo dat kinderen flexibel zijn en juist door het verschil te ervaren ook veel ontdekken. De kracht zit hem erin dat je de kinderen niet dwingt en ze hun eigen keuzes laat maken. Vanuit deze ruimte kunnen ze dan zelf beslissen wat goed voelt voor hen. Dit merk ik ook bij mijn eigen kinderen.
Zij krijgen bij hun vader wel dierlijke producten aangeboden en zij weten dat ze hierin hun eigen keuze mogen maken. Feit blijft dat kinderen heel loyaal zijn aan de ouders en dat ze niets anders willen dan de ouder tevreden stellen. Dit maakt dat ze hun keuze vaak conformeren aan die van de ouder waar ze op dat moment zijn.
Zo maak ik hen duidelijk dat ik mijn geld niet besteed aan producten met dierlijke ingrediënten, meer dan eens nemen mijn pubers het besluit om van hun eigen geld dan toch iets kopen waar het wel in zit. Dit is hun beslissing en leg ik mij bij neer.
En ja ik vind het juist heel erg leuk en uitdagend om ze mee te nemen in de plantaardige keuken en daar waar mogelijk te enthousiasmeren.