Welke food choices maak jij?

In deze nieuwe documentaire komen vooraanstaande voedingsexperts aan het woord die al je vragen rondom (plantaardige) voeding, nutriƫnten, gezondheid, sport, milieu en de mythes die eromheen hangen worden beantwoord

Krijg ik wel genoeg calcium, eiwitten en B12 binnen?

Toen ik mijn vegetarisch dieet verruilde voor het Plant Based Diet werd ik door omstanders bestookt met vragen en opmerkingen als: “kom jij nu wel aan je eiwitten? hoe kom je aan je B12 dan? Hoe krijg je nu calcium binnen? Je moet wel opletten dat je geen tekorten oploopt hoor, ik heb gelezen dat kinderen vaak ondervoed zijn”. Wat mij opvalt is, dat juist degene die plantaardig gaan eten, heel veel van voedingswaarden afweten. Ze zijn goed geĆÆnformeerd en door de grote hoeveelheid groente, fruit, peulvruchten en granen kom je automatisch aan je dagelijkse hoeveelheid nutriĆ«nten.

Bron van informatie

Uiteraard had ik in het begin veel vragen, ook omdat ik zo geconditioneerd ben door reclame’s en marketingcampagnes vanuit de voedingsindustrie. De site http://nutritionfacts.org/Ā  is voor mij een geweldige bron aan informatie. Hier worden dagelijks wereldwijde wetenschappelijke onderzoeken vergeleken en onder de loep genomen. In korte filmpjes worden deze ‘facts’ geheel belangeloos met ons gedeeld.

Gevarieerd eten

Opmerkelijk vindt ik dat degene die de vragen aan mij stelt, de vraag zelden aan zichzelf stelt. Ze houden zich doorgaans nauwelijks bezig met de vraag of zij wel genoeg nutriĆ«nten en in welke verhoudingen ze dit binnen krijgen. Ze gaan er vaak van uit dat ‘gevarieerd’ eten er voldoende voor zorgt dat ze genoeg binnen krijgen. Maar is dit ook zo en wat is dan ‘gevarieerd’ eten?
Nu ik puur plantaardig eet kom ik er pas achter hoe eenzijdig mijn westerse dieet was. De wereld van de plantaardige keuken is onbegrensd en super veelzijdig. Op het internet zijn talloze recepten te verkrijgen en vooral door de eeuwenoude boterham met hagelslag of kaas in het ontbijt en lunch aan te passen naar havermout met fruit en een grote bak salade met veel groente, rijst en bonen, krijg je al veel meer variatie.

Wakker blijven

Voor mij is het regelmatig kijken naar dit soort documentaires een mooie manier om wakker te blijven en ervoor te zorgen dat ik niet weer afglijd naar een dieet met te veel suikers, zout en vet. Ik heb totaal geen moeite om de dierlijke producten te laten staan maar suiker en Ā zout zijn een zwakte van mij. Het duurt ook lang voordat deze “verslavingen” uit mijn systeem zijn.

Verslavingen

Hoewel het met de suikerverslaving steeds beter gaat is zout nog wel een ‘zonde’. Van de vet-verslaving was ik redelijk snel ‘genezen’, omdat ik daar grote voordelen van heb ervaren. Vet eten zorgde zeker de laatste jaren steeds vaker voor maag problemen en toen ik via vrienden geattendeerd werd op het Plant Based -Whole food – Low Fat principe (The Starch Solution), ben ik mij hierin verder gaan verdiepen. Vanaf het moment dat ik mijn totale vetinname reduceerde naar wat er geadviseerd wordt, voelde ik niet alleen verbetering, ik zag het ook. Mijn lichaamsvetpercentage zakt langzaam maar gestaag. Ik voeg nu nauwelijks meer vet ergens aan toe, zoek recepten op het internet waar geen vet aan toegevoegd hoeft te worden en bak er niet meer mee.

Whole food

Uiteraard hebben we vetten nodig, echter veel minder dan ons in de mainstream wijs wordt gemaakt. Ook is het type vet van belang. The Starch Solution adviseert whole food vetten, dit zijn de vetten die in zijn originele vorm zitten zoals noten, zaden en avocado’s. Nu kun je hier ook al snel te veel van innemen, want de dagelijks inname staat gelijk aan een halve avocado of 1 handje noten.
Ik heb gemerkt dat zodra er lichamelijk veel positief resultaat voelbaar is, het ‘genezen’ van een verslaving ook sneller gaat. Wellicht dat ik daarom nog niet zo gemakkelijk van mijn ‘zout gravings’ afkom, omdat ik hier nog niet bewust de voordelen van ervaar.

Veel kijk plezier gewenst en ik zou het leuk vinden als je hieronder laat weten wat jij van de documentaire vind.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *