Winter Wonder Wortel Taartje

Zal het te maken hebben met stil zijn en verstilling? Wijze woorden, logische gedachten en creatieve ingevingen blijven uit.

“Voeding voor de ziel”

De natuur was afgelopen week stil, heel stil. Alles omringd met een laag fonkelende kristallen. Breekbaar en magisch tegelijk. Elk takje fonkelt en schittert als een diamantje. Het licht wordt door de ijskristallen gebroken in minuscuul kleine lichtstralen die alle kleuren van de regenboog laten zien.


Minutenlang kijk ik gefascineerd naar het magische lichtspel wat zich om de takjes, grassprieten en rietkragen heen manifesteert. Alles staat stil en is stil. Alle beweging is ontnomen door de diamant kristallen laag.

Twee dagen mist en vorst heeft het land omgetoverd in een helder wit winter schoon landschap. De grijze lucht op de achtergrond doet mij laten geloven dat ik naar een zwart-wit foto zit te kijken. Alles en dan ook alles is wit.

Zodra de zon door de mist heen breekt en een blauwe lucht tevoorschijn komt lijkt de wereld weer heel anders. Het wit schittert en lijkt witter dan wit. Vele foto’s worden gemaakt en gedeeld op de sociale media en we zijn het voor een keer allemaal met elkaar eens. De natuur is magisch mooi.

Zolang ik in de natuur loop is de verstilling ook in mij, eenmaal thuis slaat een paniekerig gevoel onverwachts weer toe. Het kost mij moeite om het te ondergaan en ik wil dat het weggaat. Hierdoor ontstaat er juist een gevecht in en met mijzelf. De vele ‘ikken’ komen de hoek om en met de rust in mijn hoofd is het gedaan.

Ik kruip achter mijn laptop en laat mijn vingers over de toetsen gaan. Vele woorden vloeien en een onsamenhangend geheel bral ik eruit. Geef alle stemmen in mijn hoofd de ruimte, huil tranen die vanuit de diepte komen en voel de sensaties in mijn lijf.

Ik rijk uit naar vrienden. Het zenuwachtige gevoel wil ik graag bevatten en beheersen, maar dat is blijkbaar niet de bedoeling. De vraag ‘Wat dan?’ levert alleen maar meer ‘paniekgevoel’. Niet alles heeft woorden nodig. Verstilling is nodig om te kunnen voelen wat er gevoeld dient te worden

Verstilling; net zoals de natuur mij laat zien. “Fonkel en schijn, breek het licht zoals alleen jij dat kan” lijkt het te zeggen. Adem in en adem uit.

Nu kan ik het weer overzien, maar als ik er middenin zit voelt het net zo overweldigend als de aanblik van het landschap wat in één nacht wit getransformeerd is.

Zondagochtend. De tijd doet haar werk. Het landschap heeft bijna haar normale kleuren weer terug en de magie is minder groots zichtbaar. Toch wordt ik ook nu geraakt door de schoonheid van de natuur. Ik voel de warme creatieve energie weer door mijn lijf trekken en na een heerlijke frisse ochtendwandeling trek ik mij terug in de keuken.

De kinderen liggen nog te slapen. Ik geniet van de stilte en ga wat nieuwe recepten uitproberen. Tijdens het bakken ontstaan de creaties om te fotograferen. Spelen met kleur en vorm. Sfeer creëren. Het verwarmt mijn lijf van binnenuit en ik geniet van de beelden die ontstaan.

Een winterse baklucht trekt door de huiskamer en als de kinderen rond lunchtijd beneden komen, kijken ze hongerig naar mijn ontbijttaartjes.

Dit Winters Wonder taartje doet werkelijk wonderen en sluit mijn bewogen week in harmonie met mijzelf af.

Worteltjestaart met speculaaskruiden, walnoten en een topping van kokos yoghurt volgens het heerlijke recept van Marike (ohmypie.nl) met een kleine aanpassing zo hier en daar.

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: Ronde springvorm van 12 cm. Ik heb zelf eentje van 24 cm gebruikt en heb het taartje gewoon in het midden van de vorm geboetseerd.

Beslag:

 • 40 gram amandelmeel
 • 150 gr. wortel
 • 1 fijn geprakte banaan
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 eetlepel agavesiroop
 • handje  grof gemalen walnoten
 • 2 eetlepels rozijnen
 • 2 eetlepels gemalen lijnzaad
 • 6 eetlepels water

Topping:

 • 4 eetlepels kokosrasp
 • 4 eetlepels soja yoghurt
 • 1/4 theelepel vanille poeder

Wat ga je doen?

~verwarm de oven voor op 180 graden~

Bedek de springvorm met bakpapier of vet hem in.

Meng in een klein kommetje het lijnzaad met het water en zet het even apart.

Meng de soja yoghurt, kokosrasp en vanille poeder met een staafmixer tot een egale yoghurt en zet het weg.

Rasp de wortels grof of doe ze net zoals ik heb gedaan, in een keukenmachine klein ‘hakken’. Hiermee behoudt je een grovere structuur en meer ‘bite’ in je taartje.

Meng het meel met de wortel, banaan, walnoten, rozijnen, speculaaskruiden, bakpoeder, lijnzaad en voeg naar eigen smaak 1 of meerdere eetlepels agave siroop toe

Doe het deeg in de springvorm en druk het mooi aan. Zorg dat je ongeveer 1 cm rand creëert door het deeg in het midden steviger aan te drukken.  Vul het verdiepte gedeelte met de eerder bereide kokos yoghurt

Bak het taartje in ongeveer 25 minuten gaar.

Garneer voor een koninklijk effect met dunne sliertjes wortel en rauwe amandelnoten

Tip: Maak er meerdere tegelijk en bewaar ze in de koelkast of vries ze in. Varieer ook eens met wat gemengde noten en wat sinaasappelschil. Zorg er wel voor dat je een biologische sinaasappel gebruikt omdat de reguliere gewaxt zijn met een giftig goedje om de houdbaarheid te verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *