Zoete aardappel brownies

Afgelopen week trakteerde ik ter ere van mijn geboortedag deze overheerlijke zoete aardappel brownies. De dames van de sportschool hadden deze keer de eer om mij te voorzien van feedback over het baksel.

Luchtig baksel

Nu heb ik niets dan lof gehoord dus ik heb besloten mijn aantekeningen uit te werken en het recept met jullie te delen. Eerder heb ik deze al eens aan de dames getrakteerd en wat ik nu terug kreeg is: dat ze deze zoete aardappel variant lekkerder en luchtiger vinden.

Geboortedag

Het is de dag na mijn verjaardag en een van de vrouwen feliciteerde mij heel bewust met mijn geboortedag. Wat ik dan weer heel erg leuk vind, want dit is inderdaad hoe ik anderen ook feliciteer. Zij vroeg aan mij of ik heel bewust mijn geboortedag vier en niet mijn verjaardag?

Ja, dat klopt! Dit is een aantal jaren geleden ontstaan op een gelijksoortige bijeenkomst en ik in gesprek met iemand was. Zij vertelde dat mij dat ze haar geboortedag viert omdat ze verjaardag ‘oud’ vindt klinken.

Als je taalkundig kijkt dan is het natuurlijk ook zo. Je verjaart en ja, je wordt dus ouder. Ieder jaar een jaartje erbij. Wat natuurlijk heel positief is, want als je niet ouder wordt ben je dood.

Ouder zijn

Als kind willen we heel snel groot en ouder worden. Toen ik 13 jaar was wenste ik mijzelf 15 jaar. Vraag mij niet waarom, het was gewoon zo. 18 jaar worden is helemaal een magische bedoeling. Dan mag je ineens veel meer. Autorijden, stemmen en je wordt zelfs officieel ‘volwassen’ verklaard.

In mijn beleving mocht ik vanaf dat moment alles en was er weinig meer dat mijn ouders mij konden verbieden. Nu deden ze dat toch al niet vaak, dus daar was weinig winst aan te behalen.

Ik kan mij eigenlijk maar één ding herinneren wat mij verboden werd: Naar een house party gaan. Damn en daar wilde ik echt heel graag heen. Nooit gedaan, ook niet stiekem.

Ik realiseerde dat ik al heel veel mocht in tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten. Dat ik zelfs op jonge leeftijd(14) al naar de ‘schipperskroeg’ Pipo (Rotterdam) ging was voor sommige vriendinnetjes al een doorn in het oog.

House party

Tot ik die magische leeftijd passeerde. Op 30 augustus 1997 was er een grote house party in de IJsselhallen te Zwolle. Deze hallen stonden letterlijk in de tuin van mijn studentenwoning. Er was geen moment van twijfel dat ik niet zou gaan.

Vol goede moed ging ik erheen maar het was niet wat ik mij ervan had voorgesteld. Ik zag heel veel opgefokte weirdo’s en er was vooral ook heel veel gebeuk, zowel van de muziek als de mensen naar elkaar. Snel verliet ik het feest en dat is maar goed ook, want het feest liep volledig uit de hand. ME kwam eraan te pas. De bar en garderobe werden leeg gejat, kratten vlogen door de lucht. Het feest staat terecht te boek als “plunderhallen @ rell city”.

Nu 20 jaar later ga ik geregeld naar grote dance feesten. Ik heb inmiddels kraakhelder welke muziekstijl mijn hart en benen op hol doet slaan en kies daar de evenementen op uit. Inmiddels zijn er zoveel verschillende muziek stromingen in de EDM, er is voor elk wat wils.

Op de feesten waar ik kom heerst altijd een super toffe en blije sfeer. Vele nationaliteiten, jong en oud, vieren met elkaar feest. Er wordt weinig alcohol gedronken en dat merk je in de sfeer. Ja, er wordt xtc gebruikt en dit heeft als bijwerking dat iedereen elkaar juist heel lief vind.

Politie komt er nauwelijks aan te pas. De bewaking is aanwezig en grijpt in zodra het nodig is, maar ik zie het zelden. Meestal staan ze langs de zijlijn stiekem mee te genieten, zijn ontspannen en toegankelijk voor een praatje. Er is in die 20 jaar veel ten goede veranderd, gelukkig!

Dance feest organiseren

Vorig jaar werd ik 40 en opperde ik een trancefeest te gaan organiseren om mijn geboorte te vieren. Ik ben inmiddels weer verjaard en nog is het feest er niet geweest. Iets met geen concrete plannen maken, weet ik nu. Blijkbaar is dit nog altijd een droom van mij, want onlangs kwam tijdens een meditatie ‘durf groot te dromen’ dit organiseren van een dansfeest weer voorbij.

Het is het jaar van de doelen stellen en waarmaken. Deze staat nu samen met andere mooie dromen op mijn to-do lijst tussen nu en 5 jaar. Nu ik erover nadenk, realiseer ik mij dat dit niet specifiek genoeg is.

Wil ik het gaan waarmaken verdient deze een datum waarop het feest gaat plaatsvinden. Uiteraard wil ik al mijn feestvriendjes en liefhebbers erbij hebben. Ook de mensen die al geruime tijd roepen ‘eens naar zo’n feest te willen’ maar nog nooit de stap hebben gezet.

Het leven vieren

Je geboortedag of verjaardag vieren is mooi maar laten we elke dag dat we leven vieren. Ik weet dat het niet altijd makkelijk en fijn is. Soms is er pijn en verdriet en toch komt daarna altijd weer een moment dat je wel geniet. Dat je geniet met je lief, vrienden, familie en/of dierbaren.

Ik wil en ga zo’n moment creëren, een moment dat we met elkaar genieten. Gewoon omdat het kan en omdat ik ervan droom ?

Feest jij met mij mee? laat mij dat dan weten in een reactie hieronder het artikel. Je krijgt dan persoonlijk een uitnodiging als het zover is!

Zoete aardappel brownie

Ondertussen ben ik weer behoorlijk afgedwaald van het recept. Om je onderbewuste scherp te houden en je door de teksten heen te trekken heb ik gezorgd voor visuele aspecten die je smaakpapillen in werking hebben gezet.

Heeft het gewerkt? Interesseert mijn feest je geen moer en wil je nog maar één ding nu? Nou vooruit dan ik zal je mijn overheerlijke recept delen.

Wat heb je nodig?

 • keukenmachine
 • grote kom
 • bakpapier
 • ovenschaal (25 x 25 cm)

BROWNIES

 • 80 gram amandelmeel
 • 60 gram rijstmeel
 • Ca. 600 gram zoet aardappel
 • 11 vijgen (geweekt in water)
 • 5 medjoul dadels (ontpit)
 • 1 plakje verse klein gesneden gember of 1 theelepel poeder
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel vanille poeder
 • 1 theelepel kardemom poeder
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 6 eetlepels (raw) cacao
 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
 • 3 eetlepels water
 • blanke amandelen
 • kokosschilfers of rasp

GANACHE FROSTING

 • 175 gram pure vegan chocolade
 • 1/4 cup plantaardige melk
 • 1/4 theelepel (keltisch) zout
 • 1 theelepel kokosolie (optioneel)

Wat ga je doen?

~verwarm de oven voor op 180 graden~

Zet de vijgen in een laagje warm water weg zodat ze kunnen weken

Mix in een klein kommetje het lijnzaad met het water en zet het weg

Was de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Stoom deze in ca. 10 minuten gaar. Laat ze daarna afkoelen

Doe het amandelmeel samen met het rijstmeel, bakpoeder en de specerijen in een grote kom

Giet de vijgen af en bewaar het water. Doe ze samen met de dadels in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de zoete aardappel toe en laat het draaien tot het goed gemengd is met elkaar. Voeg aan het einde het lijnzaad papje toe.

Doe dit in de kom met droge ingrediënten en mix het met een handmixer goed door elkaar. Voeg eventueel beetje bij beetje het water toe tot je een mooi gebonden beslag krijgt

Proef of het deeg zoet genoeg is voor jou. Zo niet voeg naar eigen inzicht een zoetmiddel toe

Bekleed de ovenschaal met wat bakpapier en giet dan het mooie roodbruine beslag in de ovenschaal

Bak het monsterlijk lekkere bruine goedje nog bruiner in ca. 30 minuten. Prik om te controleren of de brownie gaar is, met een vork of satéprikker in het deeg. Als het mengsel niet meer blijft plakken, haal je de schaal uit de oven en laat je de brownie afkoelen

Voor de extra lekkere, knapperige en dikke ganache frosting volg je de procedure die hier staat beschreven en voeg je de kokosolie toe

Verdeel de kokosschilfers op de nog zachte ganache

Liever geen extra toegevoegd vet? Ook geen probleem! De frosting blijft iets zachter en smeuïger

Snijd het in gelijkmatige blokjes, druk één amandel in de blokjes, neem alvast je chocolade shot, sta stil, proef, laat de smaaksensatie door je heen gaan en GENIET.

Zet de rest in de koelkast zodat de toplaag mooi knapperig wordt en je toe bent aan je volgende shot.

Note:

 • Vergeet je niet je reactie hieronder achter te laten?
 • Je kunt de stukken gemakkelijk invriezen om zo altijd wat lekkers achter de hand te hebben.
 • Je kunt er ook voor kiezen om de brownie niet in de oven af te bakken. Nadat je de zoete aardappel hebt gaar gestoomd of gekookt, is het raw ook prima te eten. Je laat de brownie dan in de koelkast stijf worden en eet het koud. 

Geef een reactie